achtergrond

Agenda

Ten huize van... Architecten Achtergael 21 mrt

Ten huize van... Architecten Achtergael

Start: Politiecommissariaat Brugge

Op vrijdag 21 maart 2014 brengt BVA een bezoek aan Architecten Achtergael.
Vooraf wordt één van hun realisaties bezocht, met name het nieuwe politiekantoor in Brugge.

Ten huize van... Architecten Achtergael

© Architecten Achtergael

Lieven Achtergael behaalde zijn diploma in 1987 aan het Stedelijk Hoger Architectuur Instituut Gent. Als architect is hij reeds 25 jaar actief, waarvan 15 jaar docent aan de masterstudenten architectuur van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Na een langdurige samenwerking met Stéphane Beel richtte hij in 2011 Architecten Achtergael op.

Architecten Achtergael heeft bij verschillende wedstrijden en opdrachten aangetoond op korte termijn complexe ontwerpopgaves te kunnen vertalen naar kwalitatieve stedenbouwkundige en architecturale ontwerpen. Onder de belangrijkste werken wordt het nieuwe Gerechtsgebouw in Gent, het Jongerenontmoetingscentrum Rabot in Gent (genomineerd voor de Mies van der Rohe Award), de reconversie van de militaire hospitalen in Oostende en Antwerpen en het nieuwe Politiecommissariaat in Brugge gerekend. Recent werden nog de uitbreiding van cultuurhuis De Warande in Turnhout, het nieuwe stadskantoor in Lier en een fuifzaal in Turnhout opgeleverd.

De kracht van het bureau ligt in de grote diversiteit aan opdrachten: masterplanning, stadsontwerp, publiekprivate samenwerkingen, stedenbouwkundig onderzoek, residentiële, culturele, kantoor- en publieke gebouwen... Er geldt eenzelfde ambitieniveau, zowel voor grote als kleine projecten, voor de grote maat en het kleine detail, zowel tijdens het ontwerpproces als tijdens de uitvoering.

Programma:
13u30 Onthaal en registratie

Ten huize van... Architecten Achtergael

© Architecten Achtergael

Er wordt afgesproken in het Politiecommissariaat Brugge,
Lodewijck Coiseaukaai 2 in Brugge.
Klik hier voor het liggingsplan.

14u00 Bezoek aan het Politiecommissariaat

De decentralisatie van het nieuwe politiecommissariaat naar de rand van de stad zal een belangrijke impuls geven aan de toekomstige reconversie van de havensite. Door de zorgvuldige inplanning en dimensionering van het compact, zwevend kantoorvolume, schrijft het zich in binnen de structuur en schaal van het voormalig havengebied.

De toegang tot het gebouw wordt op twee niveaus georganiseerd. Het maaiveld bevat alle publieke functies en is opengewerkt. Op het ondergrondse niveau is het binnenplein de operationele schakel tussen het logistiek complex, het arrestantencomplex, de kleedkamers en de technische ruimtes.
De kantoren van het administratief complex worden in een wit, groot, compact volume boven het maaiveld verheven en bestendigt op die manier de kwaliteit van de uitgestrekte open havenruimte.
Door het uitgebreide ondergrondse programma sluit de kroonlijst aan op de bouwhoogtes in de omgeving. Op die manier wordt het politiecommissariaat een schakel tussen de twee aanwezige schalen: haven- en residentiële architectuur.

Ten huize van... Architecten Achtergael

© Filip Dujardin

Het duurzaam ontwerpen van een goede, comfortabele leef- en werkomgeving voor het nieuwe politiecommissariaat, vraagt een integrale benadering. Het creëren van een gezond en comfortabel binnenklimaat in combinatie met een minimaal verbruik aan energie en materiaal staat centraal in deze benadering.
Deze aanpak resulteert in een E-peil van 30 punten, wat dit gebouw tot één van de meest duurzame overheidsgebouwen maakt, die tot op heden gerealiseerd werden.

Bezoek aan het gebouw onder begeleiding van de architecten Lieven Achtergael en Isabelle Dierickx.

15u00 Verplaatsing naar het kantoor te Gent
Gelieve bij de inschrijving op te geven of u langs Gent naar Brugge gaat en of er in uw wagen plaatsen beschikbaar zijn, zodat we een carpooling kunnen organiseren.

16u00 Bezoek aan het kantoor, Burgstraat 22a, Gent
en toelichting over de werking van het bureau
Klik hier voor het liggingsplan.

Ten huize van... Architecten Achtergael

© Architecten Achtergael

Bij de renovatie van het 19e-eeuws pand hebben Lieven Achtergael Architecten en Labt, het design label van Frank Ternier, gekozen voor een dubbel gebruik van het gelijkvloers. De vitrine hebben beide partijen samen vernieuwd en doet zowel dienst als showroom voor Labt en als vergaderzaal voor Architecten Achtergael.

Ten huize van... Architecten Achtergael

© Architecten Achtergael

Verder bevinden er zich de gemeenschappelijke ruimtes zoals keuken, sanitair, fietsenstalling en ontvangst. Het bovenliggende verdiep doet dienst als bureaus. Hier en daar zijn wijzigingen in de circulatie van het gebouw aangebracht en hedendaagse elementen aan toegevoegd. Toch is overal het historisch karakter voelbaar gebleven.

Toelichting recente projecten o.a. Dungelhoeffsite Lier

Ten huize van... Architecten Achtergael

© Architecten Achtergael

De Warande Turnhout - Verbindingsbrug - Fuifzaal

Ten huize van... Architecten Achtergael

© Filip Dujardin

17u30 Afsluitende drink
Nabespreking bij een drankje aangeboden door de gastheren.

Lees meer

Foto's Ten huize van... Architecten Achtergael

Archief