achtergrond

Activiteiten

Als architect sta je dagelijks voor heel wat boeiende uitdagingen. Je beweegt je continu door een creatieve wervelwind van wijzigende inzichten , technische evoluties en steeds veranderende regelgeving . Up-to-date blijven is dé boodschap.
Om je daarbij te helpen reikt BVA een kennisplatform aan. Als beroepsvereniging voor architecten willen we je namelijk steunen in alle facetten van het beroep. We doen dat niet enkel op een theoretisch niveau, maar zoomen ook in op de praktijk met nadruk op de cultureel –maatschappelijke opdracht van de architect.

Geplande activiteiten:

 • BVA PRO
  PERMANENTE VORMING onder de vorm van een lessenpakket in samenwerking met SBM.
  In Gent, Antwerpen, Brussel, Hasselt of Brugge. Erkenning permanente vorming + KMO portefeuille
 • BVA PRIME PROJECTS

  Interessante bezoeken aan bouwprojecten in werffase met toelichting door architect of uitvoerder.
 • BVA MEET AND GREET
  Kennismaking met toonaangevende architectenbureaus.

 • BVA GAME CHANGERS

  Boeiende lezingen gebracht door baanbrekende architecten.
 • BVA ONE DAY OF INSPIRATION
  Inspirerende daguitstappen met bezoek aan historische en hedendaagse architectuurprojecten

 • BVA NACHT VAN DE ARCHITECTUUR
  Hét architectenfeest van het jaar gekoppeld aan een cultureel evenement.

 • BVA ARCHISLIM
  Dé architectenquiz om je kennis op een ludieke manier te testen. Editie GENT.
 • BVA ARCHIGOLDCUP
  Dé zaalvoetbalcompetitie die architecten sportief samenbrengt. Editie ANTWERPEN/GENT/LEUVEN.

Opgelet: de hieronder weergegeven tarieven zijn steeds exclusief BTW en exclusief transactiekosten van de online betaling.

SAVE THE DATE: BVA NIEUWJAARSRECEPTIE 18 jan

SAVE THE DATE: BVA NIEUWJAARSRECEPTIE

Architects house

De BVA-Nieuwjaarsreceptie vindt plaats op donderdag 18 januari 2018 om 19u30 in het Architects House, te Brussel. De receptie wordt opgeluisterd door een lezing “Brussels Bold Building” gebracht door Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret.

Gegevens

Datum: donderdag 18 januari 2018 om 19u30

Locatie: Architects house  Ernest Allardstraat 21, 1000 Brussel

Foto's

Verslagen en foto's

Overzicht activiteiten

Handen Uit de Mouwen

BVA’s ‘Handen Uit de Mouwen’-activiteiten zijn gericht op praktische bijscholing van architecten. We nodigen je uit op innovatieve theoretische introducties over een nieuw materiaal of over een nieuwe techniek. Aansluitend vindt er een workshop plaats waarin je de theorie eigenhandig in praktijk kan omzetten. In kleine groepjes ga je zelf aan de slag, bijgestaan door een technisch adviseur. Door zelf technieken, uitvoeringsdetails en materialen uit te testen doe je op een adequate manier praktijkkennis op die handig van pas komt, zowel in het ontwerpproces als bij werfcontroles! Bovendien leer je contactpersonen kennen waar je ook later op kan rekenen.

Ten Huize Van

BVA organiseert gerichte bezoeken aan representatieve architectenbureaus waarbij wordt bekeken hoe er in het desbetreffende bureau gewerkt wordt. De bezoeker krijgt als het ware de mogelijkheid om in de leef-, denk- en werkwereld van het bureau in te stappen.
De kantoren die bezocht worden zijn steeds architectuur-gerelateerd. Het kunnen zowel architectenbureaus, interieurontwerpers, ingenieurs, tuin- en/of landschaps-ontwerpers, stedenbouwkundige bureaus, … zijn. Belangrijk zijn de binnen- en buitenlandse samenwerkingen evenals de manier waarop interdisciplinair wordt samengewerkt.
De architectenbureaus krijgen bij de bezoeken de kans om hun visie en manier van werken voor te stellen aan de hand van op stapel staande projecten en recente realisaties.

Architectuurworkshop (voorheen Architectuurcafé)

Inzichten en ervaringen worden uitgewisseld bij een hapje en een drankje én binnen een architecturaal interessant kader. Het debat wordt daarbij steeds op gang getrokken door een voordracht van een gastspreker. BVA wil via de ‘architectuurworkshops’ de debatcultuur rond architectuur en vormgeving stimuleren om zo een cultureel draagvlak te creëren voor innovatie binnen de architectuurpraktijk. Door architecten en ontwerpers bewust te laten reflecteren en denken over architectuur en architectuur gerelateerde thema’s, wordt de denk- en werkwereld van de architect en ontwerper verruimd. ‘Architectuurcafés’ zorgen voor een kruisbestuiving tussen architectuuronderzoek en de architectuurpraktijk die bijdraagt tot innovatie in de denkwereld van beide partijen.

Werf- en opleveringsbezoeken

Bezoeken aan werven of net opgeleverde werven van veelbelovende projecten. Hierbij wordt een rondleiding door het gebouw gecombineerd met voordrachten door enkele van de betrokken bouwpartners: de opdrachtgever, de architect, één of meerdere studiebureaus, de aannemer of de ontwikkelaar van het project. Hierbij kunnen diverse aspecten aan bod komen: Hoe de opdracht geformuleerd werd, hoe de bouwpartners geselecteerd werden, hoe tussen de bouwpartners werd samengewerkt, wat de krachtlijnen van het ontwerp zijn, op welke wijze technieken daarin een rol speelden, hoe het ontwerp uiteindelijk werd gerealiseerd, …

Studienamiddagen

Inspelend op concrete vragen van onze leden worden studienamiddagen opgezet rond hedendaagse technische evoluties, nieuwe regelgevingen,… in de architectuurpraktijk.

Architectuurtrips en -events

Op geregelde tijdstippen worden groepsreizen georganiseerd om een bezoek te brengen aan interessante tentoonstellingen, markante gebouwen, innovatieve infrastructuren, boeiende stadsontwikkelingsprojecten … Bezoeken onder begeleiding van bij het project betrokken ontwerpers of gespecialiseerde gidsen geven een verhelderend inzicht.

Lezingen

Gerenommeerde architecten uit binnen of buitenland worden uitgenodigd om een lezing te geven over hun werk.