achtergrond

Agenda

Opleidingssessie voor architecten - Isoproc - Luchtdicht bouwen 14 nov.

Opleidingssessie voor architecten - Isoproc - Luchtdicht bouwen

Foto's Opleidingssessie voor architecten - Isoproc - Luchtdicht bouwen

Verslag

De workshops in de BVA-reeks "Handen uit de Mouwen" bij de firma Isoproc kenden een groot succes. Zowel voor de sessie in Mechelen als voor deze in Moeskroen was er een wachtlijst.

Na een kort onthaal met koffie werden de deelnemers in twee groepen opgedeeld. Beurtelings werd het luchtdicht inbouwen van ramen en de luchtdichte uitvoering van wanden en daken op en uiterst begrijpelijke en professionele wijze toegelicht.

De technische adviseurs Xavier Gantois en André Baivier belichten elk een onderdeel van het luchtdicht bouwen bij houtskeletbouw. De opgedane kennis kon telkens door de deelnemers in praktijk worden uitgetest. Ze werd becommentarieerd zodat de praktische aandachtspunten goed in de verf kwamen te staan. Tijdens zo’n proef bleek al gauw dat we vaak de kleine details over het hoofd zien, zoals de richting waarin nietjes worden geschoten: met de richting van de balk mee zodat ze minder snel uitscheuren. (Ook al stond het zo uitdrukkelijk gedrukt op de folies.)

Tussendoor volgde een demonstratie cellulose-blazen in wanden en hoe men de kwaliteit ervan kan controleren. Hoeveel volume is er nodig? Hoeveel druk moet er gezet worden? Is de cellulose goed aangebracht? Belangrijke tips die architecten op een vrij eenvoudige manier inzage geven in het proces. Zo bleek ook het belang van zuivere inblaasvakken bij houtskelet.

Ondanks het zware programma en de ruime toelichtingen bleven de deelnemers enthousiast tot de laatste minuut.

Deze unieke BVA-aanpak van een technisch onderwerp werd gesmaakt door alle deelnemers. Dergelijke workshops zijn erg zinvol voor een goede bouwpraktijk.
Dit vraag dan ook om een vervolg.

Vorige activiteiten