Verslag
Op woensdag 5 april ging het Startevent 2025 door, een inspirerende avond waar bestuurders, partners, leden en geïnteresseerden samenkwamen. Er werd vooruitgeblikt op het werkjaar 2025 en kort stilgestaan bij de belangrijkste realisaties van 2024.
Tijdens het event gaf Niels Beack ook een presentatie over de herpositionering van de architect. Zijn inzichten boden een frisse kijk op de evolutie binnen de sector. Als kers op de taart kregen we een exclusieve blik op het ontwerp voor het Belgisch Paviljoen in Venetië, waarna we dit ook in 3D konden ervaren in de Virtual Reality-ervaring ruimte van Reynaers Aluminium.
2024: Een jaar van vernieuwing
Afgelopen jaar stond in het teken van verandering. De beroepsvereniging ging op zoek naar nieuwe fundamenten en vond onderweg heel wat waardevolle inzichten. De sector benadrukte het belang van een hedendaagse beroepsvereniging, en Aurelie, Niels en Nadja grepen deze uitdaging met enthousiasme aan.
In de tweede helft van 2024 nam het kernteam de organisatie onder de loep en gaf deze een nieuwe structuur. Dit resulteerde in een vernieuwde Raad van Bestuur, waarin Pieter Haegeman en Sofie Borré de rollen van penningmeester en secretaris op zich namen.
De vereniging blijft in 2025 bouwen op sterke fundamenten, maar de huidige generatie bestuurders beseft ook dat de instroom van nieuwe architecten en aanverwante professionals cruciaal is voor de toekomst.
Een vernieuwd platform voor de sector
In het laatste kwartaal van 2024 werd een nieuwe website gelanceerd, een dynamisch platform waar gebruikers zelf content kunnen toevoegen. Jonge architectenbureaus krijgen er een podium via "In the Spotlight", terwijl leden hun projecten kunnen delen. Daarbij staan de acht criteria uit het Davos Baukultur Quality System centraal.
Met trots kondigde BVA aan dat de vertaling van deze criteria naar het Nederlands – een eigen initiatief – inmiddels in druk is gegaan. Op het volgende event ontvangen de aanwezigen een exemplaar.
De veelzijdigheid van het architectenberoep
De presentatie van Niels Baeck zorgde voor veel herkenning in de zaal. Met instemmend geknik werd bevestigd hoe architecten en aanverwante beroepen bijdragen aan een beter gebouwde omgeving, balancerend tussen regelgeving en creativiteit.
Zijn heldere uitleg en visuele diagrammen brachten structuur in de complexiteit van het vak. Dat leidde tot heel wat interesse, en meerdere aanwezigen vroegen om de presentatie achteraf te delen.
Een exclusieve blik op het Belgisch Paviljoen in Venetië
Dennis Polh, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut, sloot het plenaire gedeelte af met een exclusieve preview van het Belgisch Paviljoen in Venetië. Het ontwerp onderzoekt de relatie tussen architectuur en natuurlijke structuren.
Met Building Biospheres experimenteren landschapsarchitect Bas Smets en bioloog Stefano Mancuso met gebouwen als kunstmatige ecosystemen. Planten spelen hierin een actieve rol door een microklimaat te creëren en bij te dragen aan irrigatie, ventilatie en belichting. UGent zal de metingen uit het paviljoen analyseren voor verder onderzoek.
Een blik op de digitale toekomst
Reynaers Aluminium nam de genodigden vervolgens mee voor een indrukwekkende Virtual Reality-ervaring van het Belgisch Paviljoen. De aanwezigen kregen zo een voorproefje van de digitale toekomst in de bouwsector. Technologieën zoals VR bieden tal van nieuwe mogelijkheden die de sector niet mag missen.
Dankwoord en afsluiting
Met dit inspirerende event werd 2025 officieel afgetrapt. BVA bedankt alle medewerkers en partners van 2024 en 2025, evenals de aanwezigen voor hun enthousiasme en waardevolle inbreng.
Een extra dankwoord gaat uit naar Reynaers Aluminium voor de geslaagde receptie. De heerlijke hapjes en verrassend alcoholvrije dranken zorgden voor een gezellige en inspirerende nabespreking. De boodschap was duidelijk: er is veel goesting om samen verder te bouwen aan de toekomst van de sector.