Verslag
Op stap met BVA en ZINKINFO BENELUX
Utrecht, klaar voor de toekomst
De recente architectuuruitstap naar Utrecht, georganiseerd door ZINKINFO BENELUX in de schoot van BVA was een heerlijke voltreffer. Wie meeging moest vroeg uit de veren maar genoot van een veelbelovende feloranje zonsopgang. Buiten zou het die dag 27 graden worden en zo was iedereen verzekerd van een late Indian summer met een architecturaal randje. Geen wonder dat de samengekomen architecten goed geluimd waren om ter hoogte van Crown Plaza Hotel de bus in te duiken. Na een dik uurtje rijden kwam Utrecht in beeld. Aan de Jaarmarkt stonden we wat uitgeschud in de monumentale stationsomgeving op een paar stappen van het hoofdkwartier van de Rabobank, een monster van glas en bizarre vormen waarin de hedendaagse moderniteit van de omgeving zich ijdel in spiegelt. Op naar onze plek van afspraak : The Green House. Koffie en thee maakten ons klaar wakker en zo ontpopte The Greenhouse zich meteen als een tastbaar en te proeven feit. De lezingen van Ruben Molendijk (Cepezed) en Stijn Rademakers (Ector Hoogstad Architecten) sloegen aan door die typische Hollandse nuchterheid. Het opzet van The Greenhouse, de reorganisatie van de stationsomgeving met o.a. De Knoop, de luifel en de gigantische fietsenstalling passeerden de revue. De groep aandachtige architecten zagen meteen het nut in van deze uitstap en natuurlijk de noodzaak van geïntegreerde stadsontwikkeling. En het was nog niet voorbij. Bruno Dursin pakte uit met zijn lievelingsonderwerp circulair bouwen en benadrukte dat nog te veel verwarring bestaat omtrent begrippen als recycling en upcycling. “Het vermalen van beton is zinloos, staal daarentegen kan volledig hergebruikt worden.”
The Green House, een slim concept
The Green House ontworpen door Cepezed Architecten is het werk van Strukton, Ballast Nedam en cateraar Albron, zij bouwden het pand aan de Croeselaan in Utrecht circulair, oftewel met zoveel mogelijk hergebruikte materialen en/of met materialen die hergebruikt kunnen worden. En met een minimale aanwending van grondstoffen. De straffe kruiden in de kweekserres boven staan er symbool voor: hoe geconcentreerder de smaak, des te minder is er van nodig, en des te minder is er nodig aan de grondstoffen aarde en water.
Er was ook een duidelijke commerciële inslag: bouwers of exploitanten mochten geen geld toeleggen op de bouw. Dit is het eerste circulaire commercieel vastgoed in Nederland waar geen geld bij hoeft, ook niet in de gebruiksfase.
Omdat het pand na vijftien jaar zou verdwijnen, maakte het ontwerpbureau Cepezed het remontabel. De verzinkte staalstructuur leent zich hier uitstekend voor en laat zich als mecano uit elkaar schroeven. Architect Ruben Molendijk: “Het gebouw moest ergens anders neergezet kunnen worden. Zo ontstond het idee om met zo min mogelijk materiaal, zoveel mogelijk hergebruik en recycling te ontwikkelen, te bouwen en te gebruiken.” Oude gevelplaten van de Knoopkazerne zijn hergebruikt, in de keuken staat 40% minder apparatuur — mede dankzij een grote multifunctionele pizzaoven die brandt op Griekse olijfpitten — en organisch afval verdwijnt in een composteermachine. De afvalverwerker die de installatie levert, ontvangt een vergoeding per kilo compost. De vuilniswagen hoeft niet meer te komen. En elke gast krijgt na zijn bezoek een zakje aarde mee.
Bemiddelende ruimte
De elektriciteit komt van de zonnepanelen op rijkskantoor De Knoop, de naam van de voormalige kazerne, eveneens gerenoveerd door Cepezed. Dat komt goed uit want The Green House neemt vooral ’s avonds stroom af, wanneer het rijkskantoor minder wordt gebruikt. Op die manier in een stedelijke omgeving energienetten verknopen is slim gezien. Tijd om de heerlijke groene en gezonde keuken te proeven met smaakvolle zelf geteelde bladgroenten, tot grote vreugde van de genodigde architecten. Met sap van vlierbessen, lokaal gebrouwen bier en fris water werd het een gezellige informele boel. De stemming zat er goed in om na de lichte lunch de stationsomgeving deskundig te verkennen in het deskundige gezelschap van Stijn Rademakers en Ruben Molendijk van Cepezed te verkennen. Zo stonden we ineens in oog met de luifel, als bemiddelende ruimte tussen station en aanpalend winkelcentrum. De blikken gingen vol bewondering omhoog alleen al omwille van de elegantie en trillende schoonheid. Over een selfieplek gesproken! In het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten ontstijgt het dak zijn functionele aanleiding en groeit het uit tot een opvallende abstract, vriendelijk en licht beeldmerk van het totale stationsgebied. Technisch zit het dak vernuftig in elkaar zo wist projectarchitect Stijn Rademakers haarfijn uit te leggen. Zeven hoge en ranke stalen kolommen dragen 49 ronde transparante ETFE-kussens, ieder ruim 7 meter in diameter, gevat in een bijzondere stalen constructie. Royal HaskoningDHV en Buiting Staalbouw waren verantwoordelijk voor deze machtige staalconstructie.
Grootste fietskathedraal in de wereld: logistieke parel
En als kers op de taart lopen we de bijna grootste fietsenstalling van de wereld in, eind 2018 goed voor ruim 12.000 fietsen. Voorlopig is de stalling in Tokyo (8000 fietsen) deze van Utrecht nog de baas, maar dat zal dus niet lang meer duren. Nederland fietsland jawel. Elke Nederlander bezit gemiddeld 1,3 fietsen en door heel het land zijn dat er 22 miljoen. Meer fietsen in Nederland dan inwoners, Japan en Denemarken volgen. De cijfers werden tijdens de lezing uitgestrooid en bij het bezoek aan de stalling op hun waarde getoetst. De goed gevulde stalling loopt over drie lagen en fietsers rijden zo dicht mogelijk naar hun stalplek over een duidelijk in rood aangegeven fietspad. Wie zou denken dat een dergelijke stalling onveilig aanvoelt, heeft het verkeerd voor. De grote centrale as binnen deze fietskathedraal geeft meteen zich op de stad en trekt natuurlijk licht naar binnen. Vooral het vele licht en de fraai uitgezochte materialen ogen aantrekkijk. Er werd vooral veel hout toegepast ook al om de akoestische redenen. De hoge graad van afwerking genereert een home sweet home gevoel. Architect Kris Vandecasteele, zelf een verwoed fietser, keek instemmend en vol bewondering naar deze logistieke parel. Het hele gezelschap genoot mee van het concept alsook van de structurele oplossingen. Een van de steunen van de luifel boort zich een weg dwars door de stalling en laat zich omschrijven als een monumentale trompet. Functioneel en toch zo behept met sierlijke schoonheid. Op dit betonnen gevaarte rust een van de stalen steunen van de luifel.
Voor iedereen het goed en wel besefte was het voorbij en reed een bus met goedgemutste en voldane architecten huiswaarts. Om de dag op een ongedwongen manier af te sluiten hieven we in Antwerpen gezamenlijk het glas. De afwezigen hadden duidelijk ongelijk.
www.zinkinfobenelux.com
www.bvarchitecten.be
auteur: Philip Willaert