achtergrond

Agenda

B-architecten met projectbezoek aan Mundo-a en het scoutshuis 4 mei

B-architecten met projectbezoek aan Mundo-a en het scoutshuis

BVA Meet and greet B-architecten

Foto: B-architecten

Bezoek met BVA het bureau van B-architecten en krijg een rondleiding in Mundo-a en het Scoutshuis.

B-architecten is een platform dat zoekt naar verrassende ruimtelijke oplossingen met levenskwaliteit en duurzaamheid als doel

B-architecten, opgericht in 1997 door Evert Crols, Dirk Engelen en Sven Grooten is een multidisciplinair team van ontwerpers, architecten, stedenbouwkundigen en ingenieur-architecten die zich bezig houden met architecturale en stedenbouwkundige projecten. Ze zijn gevestigd in Brussel en Antwerpen en werken aan projecten in diverse domeinen: woningbouw, kantoren, winkels en hun inrichting, publieke gebouwen, openbare ruimte, …

Eén van de uitgangspunten is de koppeling van architectuur met andere disciplines.

Tien jaar na de start van B-architecten richtten Evert Crols, Dirk Engelen en Sven Grooten samen met Sebastiaan Leroy B-bis architecten op. B-bis architecten ontwikkelt zich als ontwerpbureau dat zich toelegt op particuliere architectuurprojecten, interieuropdrachten, winkel- en meubelontwerp.

Vandaag is B-architecten & B-bis een 50-koppig team van architecten, ingenieur-architecten, stedenbouwkundigen en interieurvormgevers.

Op vrijdag 4 mei kunt U nader kennismaken met de methodologie van het team en kunt u twee van hun projecten bezoeken. We ronden af met een drankje.

B-architecten met projectbezoek aan Mundo-a en het scoutshuis

Foto: B-architecten, Mundo-a.

Mundo-a:
Op de site gelden heel wat beperkende randvoorwaarden: er bevinden zich de nooduitgangen van de metro en het achterliggende Eco-huis dient steeds bereikbaar voor hulpdiensten en leveringen te zijn. Daarom is het nieuwe kantoorgebouw vormgegeven als een brug die de hele site overspant.

Hierdoor ontstaat er een 6m hoge vrije ruimte die als een overdekt plein toegang biedt aan het Ecohuis, het Ecocafé en het nieuwe kantoorgebouw Mundo-a. De overspanning gebeurt door 3 gelamelleerde houten vakwerkliggers die steunen op betonnen scheiwanden. Volgens de traveematen van de vakwerkliggers kunnen op de kantoorniveaus lichte wanden vrij geplaatst worden. Op elke verdieping worden ruim voldoende gemeenschappelijke ontmoetingsplekken voorzien voor de verschillende gebruikers van het complex.

De gevels zijn afgewerkt met groengekleurde keramische dakpannen. Er wordt passief buitenschrijnwerk met drievoudige beglazing geplaatst. In het binnengebied is een tuinpaviljoen ingeplant. Dit is een polyvalente ruimte en bevat een ontmoetingsruimte en de gemeenschappelijke bergruimtes voor de verschillende gebruikers van de site.

Het Mundo-a kantoorgebouw voldoet aan alle nieuwste inzichten van ecologische en ethische duurzaamheidseisen. Daarom is er zoveel mogelijk gewerkt met materialen die door een duurzame instelling gelabeld zijn.


opdrachtgever:            Ethical Property Europe nv
locatie:                         Antwerpen
type:                             Kantoorgebouw
oppervlakte:                 2.273 m2
project team:                B-architecten
status:                          in uitvoering

B-architecten met projectbezoek aan Mundo-a en het scoutshuis

Foto: Ilse Liekens, scoutshuis - B-Architecten.

Het Scoutshuis:
Het Scoutshuis is het nieuwe hoofdkwartier van Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw.  Een voormalig kantoorgebouw is herbestemd tot een publiek gebouw dat het administratieve hart van de vereniging, een jeugdhotel, vergaderaccommodatie voor de eigen leden en externe organisaties, de Hopperwinkel en een conciërgewoning bevat.

Met minimale ingrepen en beperkte middelen is het bestaande kantoorgebouw gerenoveerd.  De bestaande verticale circulatiekern is behouden.  Door de zorgvuldig gepositioneerde raamopeningen is de introverte noodtrap een open trappenhuis geworden.

Op strategische plekken zijn de verdiepingen verticaal aan elkaar geschakeld via ronde vides of ruime spiltrappen.  Deze informele verbindingen zorgen voor plekken waar de verschillende gebruikers (hotelgasten, vrijwilligers, bezoekers, scoutsleden, eigen personeel, … ) van het Scoutshuis elkaar kunnen ontmoeten.

Een nieuwe houten structuur is aan het gebouw toegevoegd.  Aan de Wilrijksstraat vormt deze de inkomzone en de etalage van het Scoutshuisl.  Op de kopgevel is vormt de houten structuur een uitkijktoren met grote terrassen.

De ruimtes in het Scoutshuis kunnen door de gebruikers net als een kampplaats vrij ingericht worden : de gasten van het hotel kunnen vrij de positie van de bedden en lampen veranderen, de vergaderzalen kunnen vrij ingericht worden …  Alle vloeren en wanden in het scoutshuis zijn bekleed met dennenmultiplex.

Op het dak van de bestaande ondergrondse parking is een gemeenschappelijke tuin voor alle gebruikers van het Scoutshuis.  Deze buitenruimte zal vooral gebruikt worden als ontmoetingsplek in het groen.

opdrachtgever:            Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw
locatie:                         Antwerpen
type:                             kantoorgebouw
oppervlakte:                 4.970 m2
project team:                B-architecten
oplevering:                   december 2015

PROGRAMMA:

  • 14u00 – 14u20: onthaal
  • 14u20 - 15u20: lezing over het bureau, haar methodologie, haar referentieprojecten
  • 15u20 – 15u30: wandeling van B-architecten naar Mundo-a
  • 15u30 - 16u00: projectbezoek Mundo-a
  • 16u00 – 16u15: wandeling van Mundo-a naar Scoutshuis
  • 16u15 – 17u00: projectbezoek Scoutshuis
  • 17u00 – 18u00: afsluitende drink Scoutshuis
Lees meer

Foto's B-architecten met projectbezoek aan Mundo-a en het scoutshuis

Verslag

BVA op stap met B-architecten

Op vier mei was BVA te gast bij het ontwerpbureau B-architecten. En daar was een goede reden voor. B-architecten betreedt graag en gretig nieuwe paden en schuwt geenszins het onderzoek alvorens een lijn op scherm of papier belandt. Goed om het Mundo-a project en Scoutshuis met een bezoek te vereren op loopafstand van het ontwerpkantoor. Sponsors, architecten en voorzitter Edward Sorgeloose gaven partij.

B- architecten geniet naam en faam en bestaat vandaag ruim 20 jaar. Van een handvol medewerkers uit de pionierstijd is het kantoor van onderzoek en creatie uitgegroeid toto een schip met 50 medewerkers. Huisje, tuintje boompje, kortom de particuliere mark is gereserveerd voor B-Bis, een aparte cel binnen de organisatie. Twee kantoren twee vennootschappen. De creativiteit van zowel B als B-Bis spat uit alle hoeken en vindt zijn weg naar meestal gelukkige opdrachtgevers. Onnodig te zeggen dat het ontwerpbureau intussen is verworden tot een dynamisch instituut. Overheidsopdrachten via wedstrijden, masterplannen, PPS projecten vormen de hoofdmoot van het ontwerpkantoor dat momenteel op zoek is naar uitbreiding, bij voorkeur een nieuwe plek in de stad. Steden blijven nog altijd de architectuuragenda bepalen.

Hybridisch concept
Sven Groote, een van de drie vennoten, schotelde, ter inleiding, projecten, programma’s en openbare ruimtes voor zodat het publiek meteen de smaak te pakken kreeg. Genoeg om de leergierige toehoorders op te warmen en mee te tronen naar smaakvolle projecten, niet zelden met een maatschappelijke ondertoon. Zo zagen we de oriëntaalse en thermisch verzinkte open luifel op het Kiel geprojecteerd. Eén mooie bundel van krachtlijnen en openingen. Een teaser van formaat die een plek sterk markeert. Maar ook een wat ouder project, zoals Frame 21, kreeg de nodige aandacht omwille van het hybridische concept: ontspanning, zakelijkheid en ontmoeten zijn slim samengevat onder één dak.

Mundo-a: geniaal wijken
De wandeling leidde ons eerst naar het Mundo-a project. Mundo-a verhuurt kantoren aan vzw's die rond duurzaamheid en maatschappelijke thema's werken. Op deze site rusten veel beperkende bouwvoorwaarden, maar architecten moeten nu eenmaal geniaal kunnen wijken. Zo ook B-architecten. Er zijn de Metro nooduitgangen en er is het achterliggende Eco-huis dat te allen tijde bereikbaar moet zijn voor de brandweer en leveringen. Daarom ontwierp het ontwerpbureau het nieuwe kantoorgebouw als een brug over het hele terrein. Zo ontstond een 6 m hoge vrije ruimte als overdekt plein dat leidt naar het Eco-huis, het Eco-café en het nieuwe kantoorgebouw Mundo-a.

Plek van ontmoeting
De overspanning van de boog wordt ondersteund door drie houten tralieliggers, ondersteund door betonnen scheidingswanden. Langs de traveeën van de tralieliggers zijn lichte wanden vrij op de kantoorverdiepingen geplaatst. Op de twee middelste verdiepingen is voldoende ruimte voor ontmoetingsplekken voor alle gebruikers van het complex.

Ecologische en ethische eisen

De gevels zijn afgewerkt met groen gekleurde keramische tegels en een passief houten frame met driedubbele beglazing. In de binnenruimte bevindt zich een tuinpaviljoen. Dit multifunctionele paviljoen heeft gemeenschappelijke bergruimten en zal ook fungeren als ontmoetingsplek voor de verschillende gebruikers van de site. Het kantoorgebouw Mundo-a voldoet aan alle recente opvattingen over ecologische en ethische eisen van duurzaamheid. Er werd om die reden de voorkeur gegeven aan het gebruik van materialen die als zodanig zijn gelabeld.

Scouts en Gidsen Vlaanderen
De Scouts en Gidsen Vlaanderen hebben voortaan hun onderkomen in de Wilrijkstraat in Antwerpen. Slapen, eten, vergaderen en recreëren kan hier allemaal onder een dak in een gezellige kampstijl met veel hout en basaal overdacht meubilair. B-architecten bouwde hiervoor een modaal kantoorgebouw om en gaf het met stijl de identiteit die je van het epicentrum voor de scouts verwacht. Op verschillende plaatsen zijn gaten gemaakt in muren en vloeren. Omdat de vloerplaten opgebouwd zijn uit gewapend beton, waarvan de kwaliteit en de wapeningsconfiguraties accuraat nagegaan kan worden, was het mogelijk de impact van de openingen precies te bepalen en in dit geval zonder al te grote ingrepen de incisies te maken.

Metafoor
Voor en langs het bestaande gebouw werd een houten toren gebouwd, een klinkende metafoor verwijzend naar een totem. Op zich een opmerkelijk landmark voor wie langs Borgerhout de stad binnenrijdt. De structuur is opgebouwd uit gelamelleerd hout, onderling onzichtbaar verbonden met ingeslepen staalplaten en pennen. Omdat de toren naast een ontmoetingsplek ook dient als vluchtweg, bestaat ze uit 'onbrandbaar' materiaal doordat het hout met bepaalde zouten onder hoge druk is geïmpregneerd. In combinatie met gelamelleerd hout, nodig om de vereiste houtsecties te kunnen maken, bleek de constructie van de totem een hele technische uitdaging.

Philip Willaert

Vorige activiteiten