achtergrond

Nieuws

Nieuwsbrief

BVA nieuws april 2020 - editie 01

27 apr. 2020

CORONACRISIS - VLAAMSE REGERING VERLENGT GELDIGHEIDSDUUR OMGEVINGSVERGUNNINGEN MET ZES MAANDEN

Alle omgevingsvergunningen die zouden vervallen tussen 20 maart en 31 december 2020 worden met zes maanden verlengd. Dat heeft de Vlaamse regering via elektronische procedure beslist op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. "Op die manier helpen we particulieren en ondernemers vooruit én geven we de bouwsector een duw in de rug", stelt Demir.

Bron: Belga, website Orde van Architecten

Vanwege de coronacrisis heeft BVA beslist om alle georganiseerde activiteiten tijdelijk op te schorten/ uit te stellen. In de mate van het mogelijke wordt gezocht naar alternatieve data. Ook de BVA-Archigoldcup ontsnapt hier niet aan. De editie Leuven/ Brussel die plaats zou vinden in mei/juni verhuist naar het najaar (oktober/november). Voor Gent hopen we nog steeds op groen licht van de Nationale Veiligheidsraad voor ploegsporten. De startdatum voor Gent is (onder voorbehoud) 10 augustus en op 14 september de finale.
Hou zeker de BVA-website in de gaten voor meer nieuws hierover.

UW ROL ALS ARCHITECT MBT EEN 'CORONAVEILIGE' WERF

Het zijn voor iedereen moeilijke tijden, ook voor onze sector. Daarom willen BVA, NAV, FAB en de Orde van Architecten – Vlaamse Raad,  de hand aan de ploeg slaan om u schouder aan schouder hier doorheen te helpen. Met vereende krachten kunnen we dit de baas.

Zo bereiken er ons veel vragen over het voortzetten van lopende werven met respect voor de maatregelen vanwege de federale overheid inzake ‘social distancing’. Het is voor u als architect moeilijk om in dat verband werfoverleg en werfcontrole uit te voeren op een normale werkwijze. Wat dient u dan wel of niet te ondernemen? Hierbij meer verduidelijking:

NAVERSLAG OPEN GESPREK OVER 'DE ERFENIS VAN LEO VAN BROECK'

Op donderdagavond 13 februari vond in Gent het BvA Nieuwjaarsevent plaats en een gesprek met Leo Van Broeck over zijn erfenis binnenkort als Vlaams Bouwmeester.
BvA-voorzitter Herman Jult blikte in zijn inleiding terug op een jaar van verandering en vernieuwing voor BvA. Een lijn die ook in 2020 doorgetrokken zal worden. Geen moment dus om zelfvoldaan achterom te kijken. Als onafhankelijke beroepsvereniging, zonder subsidies, leggen we de focus op de architectuurpraktijk. Wat ons vooral interesseert is hoe architectuur die een relevant antwoord biedt op de noden van vandaag kan tot stand komen. We zien architectuur immers als de resultante van een breed gedragen creatief proces waarin de architect zelf een belangrijke rol speelt. Maar net dat proces en die rol zijn op vandaag volop in verandering.

ENQUÊTE FLEXIBILITEIT VAN PLANNINGSINSTRUMENTEN

In het kader van een masterscriptie binnen de opleiding Stedenbouw & Ruimtelijke Planning werd een enquête gelanceerd om te onderzoeken op welke manier een planningsinstrument kan gecreëerd worden dat voldoende flexibel en gebruiksvriendelijk is om te beantwoorden aan de steeds wijzigende noden van onze maatschappij en omgeving. In die context wordt gepolst naar uw bezorgdheden en uw mening over de instrumenten waarmee u dagelijks aan de slag gaat: de omgevingsvergunning, het gewestplan, BPA’s en RUP’s,… De focus van de vragen ligt voornamelijk op de flexibiliteit. Er worden geen uitspraken gedaan over de werking van de digitale omgevingsaanvraag.

De onlinebevraging is anoniem en duurt maximaal 15 minuten.

Klik hier voor een link naar de enquête.

Omdat almaar meer landen strengere transportmaatregelen opleggen vanwege het coronavirus, heeft de organisatie van de architectuurbiënnale van Venetië de opening verplaatst naar eind augustus.

Op initiatief van de Vlaamse Gemeenschap en in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) presenteert Bovenbouw Architectuur in het Belgisch paviljoen de tentoonstelling ‘Composite Presence’. De scenografie toont een stedelijk landschap dat bestaat uit een reeks maquettes op schaal 1/15. Meer dan vijftig verschillende architectuurprojecten van de afgelopen twintig jaar vormen de bouwstenen van het maquettelandschap. Als bezoeker beweeg je door het landschap en ontdek je op krachtige en vernieuwende manier de wrijving tussen stad en architectuur in Vlaanderen.

Bron: VAi

Donderdag 9 april overleed voormalig BVA-voorzitter Piet Ketsman aan de gevolgen van corona. Piet zette zich belangeloos in voor het architectenberoep en is - naast voorzitter van de BVA -ook voorzitter geweest van de AVPL ( de vroegere architectenvereniging provincie Limburg), voorzitter van de provinciale raad van de orde van architecten en voorzitter van de FAB (Federatie van de architectenverenigingen van België). Daarnaast richtte Piet ook de ECR op, het Europees Centrum voor Restauratietechnieken.

BVA betuigt haar medeleven aan de familie van Piet en betuigt diep respect voor Piets inzet voor het beroep van de architect.

BVA LIDMAATSCHAP 2020

Individueel lidmaatschap reeds vanaf 30 euro (*)

BVA  nodigt u van harte uit om een BVA-lidmaatschap 2020 aan te gaan/ uw bestaande lidmaatschap te verlengen.

Lid zijn van een beroepsvereniging is onontbeerlijk om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen, technieken en mogelijkheden van het beroep. Als politiek-neutrale vereniging wil BVA architecten een interessant lidmaatschap aanbieden, waarbij je bovendien bijdraagt aan de ondersteuning van BVA.

Meer nieuws