achtergrond

Nieuws

Nieuwsbrief

BVA nieuws februari 2019 - editie 01

28 feb. 2019

KLIMAAT: MOETEN WIJ PANIKEREN? 

de eerst aangesprokenen én actief ondernemenden zijn architecten, zeker op het regionale en lokale vlak

Wie vandaag nog niet gehoord heeft van Anuna De Wever, Kyra Gantois,  Adéleaïde Charlier of Greta Thunberg, vertoefde waarschijnlijk al (als premature klimaatvluchteling ?) op planeet B.

Helaas, die planeet is er niet. En zelfs wie de actie “Youth for Climate” een beetje naïef vindt en als zeldzamer wordende  “klimaatscepticus” twijfelt aan de onrustwekkende voorspellingen en de veronderstelde oorzaken, kan niet anders dan besluiten dat we geen enkele inspanning uit de weg mogen gaan om een catastrofale toekomst te voorkomen. Want zelfs met een gezonde dosis twijfel aan oorzaak en gevolgen, moet je nog kunnen antwoorden op de vraag: wat als alle voorspellingen juist zijn? Bovendien dragen de meeste klimaatmaatregelen impliciet ook nog bij aan een gezondere en een meer duurzame leefomgeving, en dat willen we toch allemaal?

Is de toestand vandaag dermate dat we moeten beginnen panikeren? De verandering naar een maatschappij zonder enige invloed op het natuurlijke klimaat gaat misschien wel trager dan soms mogelijk is of verwacht mag worden,  maar de paniekaanval wordt waarschijnlijk mee veroorzaakt  door een gebrek aan informatie. Er is immers al heel wat werk verzet, en niet in het minst door … architecten.

Foto: Quinten Decleyn

POLO & OSAR WINNEN BVA-ARCHIGOLDCUP ANTWERPEN 2019

Donderdag 7 februari vond de finale plaats van de BVA-archigoldcup Antwerpen 2019. Na een reeks lagere klassementwedstrijden namen Paul & Oscar (aka POLO & OSAR) het in een zinderende finalestrijd op tegen HUB architecten. De eerste wedstrijdhelft verliep in het voordeel van Paul & Oscar maar na de rust vocht HUB architecten stevig terug en maakte in het slot van de wedstrijd de 3-3 gelijk. Een uiterst spannende strijd dus die beslist werd door penalty’s. Per ploeg werden er 3 getrapt waarbij 1 ervan door een vrouwelijke speler gebeurde. Na een zenuwslopende reeks wist Paul & Oscar toch 1 penalty meer binnen te trappen zodat ze zich met trots winnaar van de BVA-Archigoldcup Antwerpen 2019 mogen noemen. De prijs voor beste outfit ging dit jaar naar 8-office/Veelaert architecten. FC Füller kaapte de fairplaytroffee weg. De avond werd naar aloude traditie feestelijk afgesloten bij een hapje en een drankje waarbij enkele enthousiastelingen zich ook aan een heus karaokeduel waagden.

BVA wil nogmaals alle spelers bedanken voor deze fijne editie die mee mogelijk gemaakt werd dankzij de sponsors van de BVA-Archigoldcup Antwerpen 2019:

Foamglas, Reynaers, Gyproc, Bulex, NelissenModular, Soprema en Zinkinfo.

A+MORE JAARABONNEMENT AAN 199 EURO (INCL. BTW) IPV 250 EURO (INCL. BTW) EXCLUSIEF VOOR BVA-LEDEN

BVA leden kunnen bij het afsluiten van een BVA-lidmaatschap 2019 een A+more jaarabonnement 2019 afsluiten aan een reductietarief. Teken vandaag nog in en ontvang een abonnement op het architectuurtijdschrift A+ en 8 duotickets voor de architectuurlezingen in BOZAR aan 199 euro (incl. BTW) ipv 250 euro (incl. BTW).

BVA STAAT ACHTER RINGLAND 

Maandag 11 februari organiseerde BVA een lezing door Peter Vermeulen (vennoot Stramien) van RINGLAND. Vanop de 12de verdieping van de Antwerpse BP-toren genoten de aanwezigen van een begeesterende uiteenzetting over de stedenbouwkundige impact van RINGLAND, en van het adembenemende uitzicht. Antwerpen in de top 3 brengen van de meest leefbare Europese steden? Dat kan volgens Vermeulen enkel mits een vlotte mobiliteit, nieuwe stadsontwikkeling, de realisatie van de Oosterweelverbinding, de volledige overkapping van de Ring, een drastische modal shift naar meer duurzame transportmiddelen en veel meer.

Deze lezing met receptie werd mee mogelijk gemaakt door Bank Delen.

VOLGENDE BVA ACTIVITEITEN:

22/03/2019 BVA Meet & Greet - DMOA Architects

04/2019 BVA Prime Projects - werfbezoek Diamond Building Gent - Asymptote Architects (ontwerp) & Bontinck A&E (opvolging)

05/2019 BVA Archigoldcup Leuven/ Brussel - schrijf je ploeg nu nog in!

06/2019 BVA Prime Projects - bezoek aan de Handelsbeurs van Antwerpen.

11/10/2019 BVA Pime Projects - Raad van Europa

22-02-2019 LANCERING STYNEN ACADEMY

Op 22 februari lanceerde het Vlaams Architectuurinstituut in samenwerking met B2Ai de Stynen Academy, een kennisnetwerk dat de kruisbestuiving tussen verschillende expertises in de architectuursector moet bevorderen. BVA was van bij het prille begin nauw betrokken bij het ontstaan en de ontwikkeling van de Stynen Academy en gaf het initiatief mee vorm. 

Vanuit een brede groep architectenbureaus, de beroepsverenigingen en het Vlaams Architectuurinstituut is enkele jaren geleden 

het idee ontstaan om een Kennisnetwerk Architectuur Vlaanderen op te richten. 

Doel van het initiatief is het versterken van de ontwikkeling en uitwisseling van ontwerp gerelateerde kennis. De focus ligt op de expertise die in de sector wordt ontwikkeld omtrent duurzaamheid, de organisatie van het ontwerpprocesinnovatieve concepten en instrumenten

De initiatiefnemers doopten het kennisnetwerk tot Stynen Academy omdat de innovatieve kracht van het ontwerp en de maatschappelijke positie van de architect drijfveren waren in de lange loopbaan van Léon Stynen

Naar aanleiding van Stynen2018  werd de Stynen Academy  aan het publiek voorgesteld op 22 februari in deSingel in Antwerpen. Op deze denkdag werd kennis uitgewisseld over brede maatschappelijke transities die betrekking hebben op het ontwerp, waaronder het nieuwe wonen en de nieuwe zorg. 

BVA LIDMAATSCHAP 2019

Individueel lidmaatschap reeds vanaf 95 euro (*)

BVA  nodigt u van harte uit om een BVA-lidmaatschap 2019 aan te gaan/ uw bestaande lidmaatschap te verlengen.

De BVA - de Beroepsvereniging voor Architecten – werd opgericht in 1970 en was oorspronkelijk de koepel van de Vlaamse Architectenverenigingen die sinds 1905 bestonden onder de Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB).

Meer nieuws