achtergrond

Nieuws

Nieuwsbrief

Nieuwsflash 2014 / 2

10 mrt. 2014

LEZING AMUNT (DE) IN HASSELT

In de reeks van de A-Z lezingen is het op 25 maart 2014 de beurt aan AMUNT (DE).

AMUNT architecten werd in 2010 opgericht door Björn Martenson (*1966), Sonja Nagel (*1972) en Jan Theissen (*1972) met kantoren in Aken en Stuttgart. Hun doel is om conventies in vraag te stellen en radicale en nogal onconventionele oplossingen te ontwikkelen voor de behoeften van hun klanten.

Waar gaat uw werk over? Waarom maakt u architectuur? Hoe benadert u een project? Vragen waarop je in de visie van AMUNT meerdere antwoorden kan op vinden. Historische grondslagen zijn goede referenties. Er is geen toekomst zonder verleden. Het is nuttig het bestaande te integreren en te ontwikkelen. Efficiëntie werkt tegen creativiteit. De kortste weg is niet altijd de beste. Bouwen is niet altijd het antwoord. De zoektocht naar geschiktheid is een constante leidraad...

De A-Z lezingen gaan dinsdag door in de Zebrazaal van Z33 (Zuivelmarkt 33, Hasselt).

HANDEN UIT DE MOUWEN AFWERKINGSTECHNIEKEN

De nieuwste workshops in de BVA-reeks “Handen uit de Mouwen” vinden plaats op 14 maart 2014.

In deze workshops wordt ervaring opgedaan in het uitvoeren van verschillende afwerkingstechnieken: plamuren met PolyfillaPro, plaatsen van glasvlies met Systexx, wanden schilderen met Herbol, lakwerk met Sikkens en de decoratieve afwerking Ridas.

Locatie: Willems Waasland Temse

TEN HUIZE VAN … ARCHITECTEN ACHTERGAEL

Op 21 maart 2014 brengt BVA een bezoek aan Architecten Achtergael. Vooraf wordt één van hun realisaties bezocht, met name het nieuwe politiecommissariaat in Brugge, onder begeleiding van de architecten Lieven Achtergael en Isabelle Dierickx.

Aansluitend op het bezoek aan het kantoor in het gerenoveerde 19e-eeuws pand aan de Burgstraat in Gent, worden nieuwe projecten voorgesteld: o.m. de Dungelhoeffsite in Lier en de renovatie en uitbreiding van De Warande in Turnhout.

LEZING OVER "KNOOPERVEN" IN DE REEKS LESS IS MORE

In de lezingenreeks over duurzaam ruimtegebruik: "Less is More", beurtelings in Turnhout en Westerlo georganiseerd door Kamp C en Ar-Tur, gaat het op donderdag 3 april over KNOOPERVEN (in Kamp C).

In het knoopervenproject staat de herontwikkeling van voormalige boerenerven tot nieuwe compacte nederzettingen in het landschap centraal. Ruut van Paridon studeerde in 2003 af als landschapsarchitect aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam. In 2007 heeft hij samen met Karen de Groot het bureau Van Paridon x de Groot landschapsarchitecten opgericht. Met ontwerponderzoek, de ontwikkeling van strategische projecten op regionaal niveau én concrete inrichtingsplannen wordt gewerkt aan de vernieuwing van het buitengebied. Op dit moment werkt hij aan projecten die gaan over waterveiligheid, landbouw, erftransformaties, infrastructuur, landelijk wonen en hergebruik.

NIEUWE TECHNISCHE VOORLICHTINGEN WTCB

Recent publiceerde het WTCB 2 nieuwe Technische Voorlichtingen:

· TV 248 Gelijmde wapening voor de versterking van betonconstructies
· TV 249 Leidraad voor de goede uitvoering van schilderwerken (herziening TV 159)

Over deze laatste heeft het WTCB een reeks studieavonden op diverse plaatsen in het land ingericht. Een overzicht van deze en andere WTCB-cursussen vindt u in het agenda van het WTCB.

Op de website van het WTCB vindt u ook een overzicht van de gepubliceerde TV's.

LEZINGENMIDDAG OVER SCHOOLARCHITECTUUR

Op zaterdag 22 maart 2014 organiseert AR-TUR in samenwerking met festival STORMOPKOMST in Turnhout een lezingenmiddag over schoolarchitectuur.

Internationale sprekers vertellen over hun visie op het bouwen van scholen: Italiaans architecte Maria Alessandra Segantini van C+S architects en Nederlands architecte Marlies Rohmer. Annelies Augustyns van Team Vlaams Bouwmeester toont goede voorbeelden en uitdagingen voor scholen in Vlaanderen.

Meer info op de site van AR-TUR.

SYMPOSIUM DE TOEKOMST VAN DE BOUW

De EU-regelgeving m.b.t. BEN gebouwen of NZEB resulteert in een wetgevend traject dat verscherpt van vandaag tot alvast 2021. Wat betekent dit direct voor de bouwsector? Wat moet nu al, wat moet er straks?

Dit symposium met als ondertitel "Uitdagingen voor de bouwsector in een veranderend energielandschap" wordt op donderdag 20 maart 2014 georganiseerd door Kamp C & eco2eco in het Conferentiecentrum De Basis, Kamp C Westerlo. Het symposium richt zich tot professionals op het vlak van bouwen en energie: bouwbedrijven, architecten, energiedeskundigen, lokale overheden, studiebureaus, branchegenoten,

OPLEIDINGSCURSUS:

DE PRAKTIJK VAN HET GERECHTELIJK DESKUNDIGENONDERZOEK

Deze lessencyclus van het Nederlandstalig College van Deskundigen Architecten van België vzw omvat 3 volledige dagen, en wel op vrijdag 14, 21 en 28 maart 2014. De lessen vinden plaats in het Gentse Gerechtsgebouw, telkens van 09:00 tot 17:30 uur.

Meer info.

EUROPEES CONGRES 'SAFE-ICE'

'SAFE-ICE' is een 2-daags Europees congres op 23 en 24 april 2014 in het kader van duurzaam ondernemen voor bedrijven, ontwikkelaars, gemeenten en beleidsmakers.

10 partners uit 4 Europese landen België, Nederland, Frankrijk en de UK legden hun projecten en bevindingen rond duurzame bedrijventerreinen naast elkaar in het Europees project SAFE ICE en vonden een aantal verrassende verschillen en tekortkomingen maar vooral ook goede voorbeelden.

Dag 1 worden 3 goede voorbeelden van koolstof-arme bedrijventerreinen in de regio Antwerpen bezocht, gevolgd door een beurs met netwerkavond en diner.
Dag 2 lichten toonaangevende sprekers hun inzichten toe rond koolstof-arme economie. In de namiddag zijn er 4 workshops rond verduurzaming van Businessareas, B2B, Business en Market & Policy.

Meer info

STUDIENAMIDDAG

‘UITBATINGSKOST VS COMFORT IN ENERGIEZUINIGE GEBOUWEN’
& POLITIEK DEBAT

Tijdens deze studiedag die plaats vindt op dinsdag 1 april 2014 wordt de theorie aan de praktijk getoetst, want aansluitend kan u deelnemen aan een interactief energiedebat.

Programma

15u30 Ventilatie, koeling en verwarming van duurzame utiliteitsgebouwen
Prof.dr.ir. Michel De Paepe, Vakgroep Mechanica, UGent en voorzitter PHP

15u50 Vlaamse NZEB kantoren aan de hand van enkele cases
MSc Jeroen Poppe, Passiefhuis-Platform

16u10 Verschil tussen berekend en gemeten energieverbruik
ir.-arch. Marc Delghust, Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, UGent/Vito

16u30 Commissioning van Net Zero Energy Building (NZEB),
ir. Pedro Pattijn, Ingenium

16u50 Rondleiding

18u00 Politiek Debat ‘energietoekomst na 25 mei in Vlaanderen, België en Europa’ met
moderator Johan Vandaele (journalist, auteur en voorzitter EnerGent) en als panel-
leden:

Johan Vande Lanotte (sp.a)
Wouter Devriendt (Groen)
Mercedes Van Volcem (Open Vld)
Hendrik Bogaert (CD&V)
Wilfried Vandaele (NV-A)

19u00 - 21u00 netwerkdrink

Meer nieuws