achtergrond

Nieuws

Nieuwsbrief

Nieuwsflash 2014 / 6

13 nov. 2014

BVA ARCHITECTUURCAFÉ : STAD EN WATER

Architectuurcafé "Stad en water" vindt plaats op 25 november in Lamot in Mechelen.
Na inspirerende toelichtingen door Sylvie Van Damme en Luc Wallays over creatieve oplossingen met water als ontwerpelement, is er gelegenheid om vrijuit ervaringen uit te wisselen.

DISCUSSIEAVOND OVERZICHT EN INZICHT

Wat is de impact van het Jaarboek Architectuur in Nederland en het Architectuurboek Vlaanderen? Wat betekenen de boeken voor het debat over architectuur-kritiek in de Lage Landen?

Maarten Delbeke modereert een open gesprek met Aslý Çiçek, Caroline Voet, Christoph Grafe, Oswald Devisch (redactie Architectuurboek Vlaanderen), Hans van der Heijden, Linda Vlassenroot, Tom Avermaete (redactie Jaarboek Architectuur in Nederland) en architectuurcriticus Pieter T’Jonck.

ma 24/11 - 20 uur - deSingel

BOUWDETAILS IN DE PRAKTIJK

Hedendaagse bouwelementen moeten voldoen aan steeds strengere eisen van waterdichtheid, thermische isolatie, luchtdichtheid, brandveiligheid, geluidsisolatie en inbraakwerendheid. De uitdaging bestaat dan ook in het verenigen van deze elementen zonder in te boeten op deze soms tegenstrijdige eisen.
Centrum Duurzaam Bouwen organiseert op donderdag 20 november 2014 de praktijkdag "Bouwdetails in de praktijk" voor algemene aannemers, aannemers hellende en platte daken, architecten en studiebureaus i.s.m. FABA, CNTE-NRDD, WTCB, VDAB en Confederatie Bouw Limburg .

WTCB STUDIEAVOND OVER HOUTSKELETBOUW

Deze studieavond vindt plaats op 21 november 2014 op de Nocturne van HOUT & HABITAT in Antwerp Expo.


Tijdens de studieavond worden de laatste resultaten en innovaties van het project ‘DO-IT Houtbouw’ besproken en worden er aanbevelingen geformuleerd op het vlak van akoestiek, brandveiligheid en stabiliteit.

NZEB SYMPOSIUM: PASSIVE AND BEYOND

De bouwsector is in volle transitie: het beleid verlegt de normen en de markt evolueert voortdurend. Het NZEB (Nearly Zero-Energy Buildings ) Symposium Passive and Beyond focust op die grote uitdagingen, en toont je de weg van de toekomst. Na een blik op het beleid, delen een 30-tal experts hun ervaringen en laatste kennis.

Ontdek hier het programma.

Het NZEB Symposium vindt plaats op donderdag 27 november in AREA42 in Brussel.

EXCURSIES NAAR WINNAARS AWARD DUURZAAM BOUWEN

Dubolimburg en Confederatie Bouw reiken al verschillende jaren de Award Duurzaam Bouwen uit.
Dubolimburg neemt bouwprofessionals mee op enkele unieke excursies naar de Awardwinnaars van de afgelopen vijf jaar. Je krijgt een kijk achter de schermen, compleet met bouw- en gebruiksgegevens, uitdagingen en valkuilen. De excursies zijn gratis. Vervoer gaat via carpooling. Je kan nog inschrijven voor de excursies van 21/11 en 08/12 tot 5 dagen voor de datum van de excursie.

VIDEO TV 251: THERMISCHE ISOLATIE VAN HELLENDE DAKEN

Afgelopen augustus publiceerde het WTCB de Technische Voorlichting 251 “Thermische isolatie van hellende daken” (TV251). Op basis hiervan werd een educatieve video gemaakt.

STUDIEDAG MILIEUVERANTWOORD BOUWMATERIAAL

Deze infodag die plaats vindt in Brussel op 12 december wijst u de weg in het kluwen van milieuverklaringen, LCA, EPD, PEF en labels. Er wordt uitgelegd wat er in ons land mag en moet, en wat er op komst is vanuit de Europese Commissie. Maar u kan ook zien wat u eraan heeft en hoe u het nuttig kan gebruiken in uw beroep of bedrijf. Met sprekers en experts uit de betrokken administraties en organisaties, en mogelijkheid tot vragen stellen. Inschrijven voor deze infodag is gratis.

STAALBOUWDAG 2014

De Staalbouwdag 2014 vindt plaats op donderdag 27 november in Sheraton Brussels Airport Hotel, Zaventem van 9 tot 18u.
In de voormiddag staan zowel architectuur als techniek op de agenda, verspreid over twee conferentiezalen. De voormiddag wordt afgesloten met de uitreiking van de Studentenstaalprijs, dit jaar in het teken van vlak staal.
In de namiddag worden uitzonderlijke bouwprojecten besproken; op de agenda o.a. het nieuwe NATO-gebouw te Brussel, Fondation Louis Vuitton te Parijs, de nieuwe stationsprojecten in België.
Verder is er de prijsuitreiking van de 15de editie van de Staalbouwwedstrijd.

Meer nieuws