achtergrond

Nieuws

Archief

Renovatiewerken aan 6 % Btw: vermelding op factuur vervangt het attest

Renovatiewerken aan 6 % Btw: vermelding op factuur vervangt het attest

14 jan. 2022

Eind december vorig jaar werd de wet goedgekeurd die het 6% btw-attest afschaft en vervangt door een vermelding op de factuur (Wet houdende diverse bepalingen inzake belasting over de toegevoegde waarde van 27 december 2021, Belgisch Staatsblad van 31 december 2021, ed. 2, p. 127.779, Hoofdstuk 12, artikelen 23-27).

Voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief van 6% voor renovatiewerken aan private woningen moest de aannemer tot eind vorig jaar van zijn klant een attest ontvangen waarin hij verklaarde dat de toepassingsvoorwaarden voor het verlaagde btw-tarief vervuld zijn. Zonder dit attest kon geen 6% btw aangerekend worden. In de praktijk gebeurde het vaak dat de klant het attest niet bezorgde of dat het verloren ging. Wanneer de aannemer het attest niet kon voorleggen en toch met 6% factureerde, riskeerde hij te moeten opdraaien voor de bijbetaling van de Btw samen met de opgelegde boete en nalatigheidsinteresten.

Vanaf nu kan de aannemer onmiddellijk met 6% Btw factureren - op voorwaarde dat de werken in aanmerking komen voor dit tarief - en krijgt de klant een maand tijd om de factuur te betwisten.

Download de volledige nota

Bron: Confederatie Bouw

Meer nieuws