Blijf op de hoogte
Schrijf je in op de nieuwsbrief om een overzicht te ontvangen van de belangrijkste nieuwsberichten en activiteiten.
11 Vlaamse en Brusselse culturele organisaties uit de architectuursector bundelen de krachten. Ze gaan resoluut voor méér. Meer publiek debat, meer visie, meer cultuurproductie, meer kennisontwikkeling en meer expertise-deling rond ruimtelijke vraagstukken. Kortom: méér cultuur als vliegwiel voor maatschappelijke innovatie.
Een ambitienota onderstreept hun collectieve boodschap. Het is een pleidooi om de huidige positieve dynamiek binnen de sector te versterken, de verworven expertise beter te valoriseren en de vernieuwende kracht van de architectuurorganisaties verder uit te bouwen.
Met uiteenlopende acties en initiatieven hebben ze de afgelopen jaren cultuurproducten succesvol ingezet om bij te dragen tot reflectie en visievorming over belangrijke maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen. Hoe en waar gaan we in de toekomst wonen? Hoe krijgen we onze mobiliteit weer op dreef? Welke architectuur hebben we nodig voor de economie van morgen? Hoe moeten we omgaan met de hoge maatschappelijke kost van de suburbane verstedelijking? Hoe verhinderen we de teloorgang van de schaarse open ruimte die ons nog rest? Het zijn slechts enkele vragen die op ons afkomen.
De architectuurorganisaties vormen een verspreid netwerk dat lokaal verankerd is én op internationaal niveau meespeelt. Via allianties met uiteenlopende partners (overheden, marktpartijen, burger- en middenveldinitiatieven) zwengelen ze het ruimtelijk debat aan en voeden ze de politieke agenda. Vastgeroeste denkpatronen en platgetreden paden worden verlaten. Vernieuwende denkrichtingen worden ontwikkeld en de verbeeldingskracht van ontwerp wordt ingezet om de noodzakelijke ‘mindshift’ teweeg te brengen bij beleidsmakers én burgers.
Er is nood aan een sprong voorwaarts voor de architectuurcultuur. De culturele organisaties staan vandaag onder druk. Zij worstelen met een gebrekkige basisfinanciering. Willen zij in de komende jaren hun samenwerkingen met diverse partners, binnen en buiten de cultuursector, nationaal en internationaal, kunnen blijven verder zetten, dan is het belangrijk dat hun financiële draagkracht gelijke tred blijft houden met hun inhoudelijke daadkracht.
Ze vragen steun voor innovatie via culturele partnerprojecten. Concrete samenwerkingsprojecten verdienen extra steun om aan te tonen dat architectuurcultuur innovatiebevorderende effecten heeft waar zowel private partijen als andere beleidsdomeinen en publieke overheden baat bij hebben.
Ze engageren zich tot het ontwikkelen van gezamenlijke thematische programma’s. De architectuurorganisaties stellen een meer doelgerichte kennis- en visieontwikkeling voor rond een selectie van thema's met een hoge maatschappelijke urgentie. De opgebouwde expertise wordt samengebracht en gekoppeld aan actuele architecturale opgaves.
De architectuurorganisaties bevinden zich op een keerpunt: de sector is bereid om een doorstart aan te vangen, maar enkel als daar een gepaste (i.e. genormaliseerde) basisfinanciering tegenover staat. Nu moeten de architectuurorganisaties nog te veel rekenen op vrijwilligerswerk voor wat in feite een breed-maatschappelijke werking, met baten voor heel diverse sectoren, is. Dát is de belangrijkste urgentie die de ambitienota aan de orde stelt.
U kan de ambitienota hier downloaden.
De initiatiefnemers: A+, Antwerpen Averechts, Archipel, Architectura.be, AR-TUR, Architecture Workroom Brussels, Architectuurwijzer, Beroepsvereniging voor Architecten, Oostende Werft, Stad en Architectuur, Vlaams Architectuurinstituut.