Blijf op de hoogte
Schrijf je in op de nieuwsbrief om een overzicht te ontvangen van de belangrijkste nieuwsberichten en activiteiten.
Op 10 december 2015 lanceert de onderzoeksgroep ReUse van de Vakgroep Architectonische ingenieurswetenschappen van de VUB een boek en website over na-oorlogse bouwmaterialen (1945-1975). Dit naslagwerk is bedoeld voor architecten die in contact komen met het na-oorlogs patrimonium en meer informatie zoeken over de daarin gebruikte materialen.
Tijdens de naoorlogse periode nam het aantal woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sterk toe. Een groot deel van de woningen dient tijdens de komende decennia gerenoveerd of aangepast te worden. Maar hoe moet of kan een naoorlogs gebouw op een verantwoorde manier gerenoveerd of aangepast worden, zonder te raken aan de elegantie en brio van het originele ontwerp?
Een drietalig boek en bijhorende website werden opgesteld om een licht te werpen op de ontwikkeling en de toepassing van innovatieve bouwmaterialen en -technieken in de woningbouw in Brussel (en België) in de periode 1945-1975. Ze kunnen door een ruime groep belanghebbenden, waaronder architectuur- en constructie-historici, restauratie- en renovatie-architecten, administraties en eigenaars, gebruikt worden om typische naoorlogse materialen te herkennen bij de renovatie en restauratie van het naoorlogs woonpatrimonium.
Het boek en de website tellen acht hoofdstukken, waarin telkens een specifiek materiaal of bouwproduct aan bod komt, dat nieuw of innovatief was in de naoorlogse periode en courant werd toegepast in de woningbouw : lichtgewicht beton; thermische en akoestische isolatie; glas en beglazing; prefab vloersystemen; raamkaders; bekledings- en sandwichpanelen; prefab gevelpanelen in beton; en zware prefab systemen. Behalve een bespreking van de eigenschappen van die materialen en bouwproducten, worden ook bekende merken en fabrikanten gedocumenteerd en worden toepassingen in woongebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geïllustreerd.
Het boek en de website worden gelanceerd op donderdag 10 december 2015 om 18u, in het CIVA te Elsene (Kluisstraat 55 Rue de l’Ermitage). Na een voorstelling van het boek en de website, volgt een debat met (inter)nationale experten m.b.t. architecturaal erfgoed en hergebruik van materialen. Zij zullen dieper ingaan op het belang van kennis over naoorlogse materialen in renovatie- en restauratieprojecten. De avond wordt afgesloten met een receptie. Deelname is gratis, mits inschrijving op www.brusselsretrofitxl.be/events vóór 1 december. Een gratis exemplaar van het boek zal beschikbaar zijn voor de deelnemers die tijdig ingeschreven zijn.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Stephanie Van de Voorde in samenwerking met Ine Wouters, Inge Bertels, Ann Verdonck en Filip Descamps, welke allen deel uitmaken van de ReUse-groep van het ae-lab (onderzoekslabo voor architectonische ingenieruswetenschappen), Vrije Universiteit Brussel. Het onderzoek werd gefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via het Innoviris Strategic Research Platform 2012 ‐ Brussels Retrofit XL (www.brusselsretrofitxl.be).
Meer informatie: stephanie.van.de.voorde@vub.ac.be