Blijf op de hoogte
Schrijf je in op de nieuwsbrief om een overzicht te ontvangen van de belangrijkste nieuwsberichten en activiteiten.
Foto strook 'mensenvrije ruimte' uit: RUREO_expertenadvies_BogdanVanBroeck.pdf
Donderdag 25 februari jongsleden bracht Prof. L. Van Broeck en het voltallig team van BOGDAN & VAN BROECK in Gent een spraakmakende lezing onder het motto ‘Land use & Densiteit. Wij waren enthousiast en zochten contact met de spreker.
Leo Van Broeck, sinds 1 september 2016, Vlaamse Bouwmeester, zaakvoerder van BOGDAN & VAN BROECK en tot voor kort voorzitter van de FAB, onze koepelorganisatie vroegen we om zijn mening over ‘Dens Bouwen’ een van de BVA jaar-thema’s.
BVA onderschrijft zijn standpunt. Jij ook?
L. Van Broeck is ervan overtuigd dat overmatig grondgebruik de stroomopwaartse oorzaak is van de meeste milieu- en duurzaamheidsproblemen en de grootste oorzaak van het uitsterven van biodiversiteit. Onbeperkte groei van het aantal mensen en onbeperkte economische groei zijn onmogelijk op een planeet die niet oneindig is. Klimaat, CO2 en energiegebruik zijn niet de voornaamste milieuproblemen, maar wel de gevolgen van overbevolking en overmatig grondgebruik. Wij beschouwen grondgebruik als de ultieme sleutel tot duurzaamheid en argumenteren dat een reductie ervan ook substantieel lagere kosten voor de gemeenschap met zich meebrengt, en bovendien een verbetering van de levenskwaliteit.
België heeft – gemeten op het hele land – de derde hoogste bevolkingsdichtheid in Europa. Vlaanderen – gemeten binnen de bebouwde fractie – heeft de 32e laagste dichtheid en bovendien een volledig versnipperde ruimte. Ten gevolge hiervan zijn er meer en meer conflicterende ruimtelijke belangen tussen economie, ecologie en demografie. Dit verklaart ook waarom de energie-intensiteit in Vlaanderen 42% hoger ligt dan het Europees gemiddelde, hetgeen een extra kostenplaatje van 4 miljard EUR per jaar betekent voor Vlaanderen (MIRA 2015). Het hoeft dan ook geen verder betoog dat wij pleiten voor stedelijkheid met hoge densiteit, voor een reële daling en verdere compactheid van onze bebouwde footprint, en voor een kritische herbeschouwing over hoeveel middelen de mens echt nodig heeft om een betekenisvol leven te leiden. Voor ons is België, als slechtste leerling van de klas, het ideale laboratorium om de menselijke aanwezigheid op de planeet in vraag te stellen, vandaag en in de toekomst, en om manieren te vinden om de stedelijke context te verdichten. Vanuit deze lokale expertise engageren we ons om ook buiten deze geografische grenzen de opportuniteiten van het concept stedelijkheid te promoten.
Ruimtelijke planning en de daad van het bouwen zijn de meest concrete vorm van grondgebruik; wij zitten bij de kern van het probleem – en dus ook het dichtst bij de oplossing. Ons ruimtegebruik, de manier van kijken naar de gebouwde omgeving en de mobiliteit, zijn waarschijnlijk de meest uitdagende taken geworden in de zoektocht naar een duurzaam ontwikkelings- en samenlevingsmodel.
"Urbanity!", een lezingenreeks steunend op een intern onderzoeksproject van BOGDAN & VAN BROECK, is een radicaal pleidooi voor een ander ruimtegebruik waar individu, gemeenschap, overheid, privé én het milieu beter van worden. Verdichting en ruimtelijke krimp kunnen zorgen voor een toename van de hoeveelheid beschermde natuur en vormen tegelijk de potentieel meeste rendabele vastgoedoperatie van de volgende decennia, met positieve effecten op alle domeinen. Aan de hand van een reeks sprekende statistische gegevens en weinig benijdenswaardige records voor Vlaanderen en België, tracht deze lezing bij te dragen aan de bewustwording rond het foutieve ruimtegebruik en de verwevenheid van ruimtelijke ordening met nagenoeg alle andere sectoren en beleidsdomeinen. Uitdagingen als klimaatverandering, migratie, vergrijzing, armoede, biodiversiteit, mobiliteit, etc. blijken onmiskenbaar verbonden met een koerswijziging op het vlak van land-use. In een tweede luik wordt het positieve alternatief van stedelijkheid in de vorm van verdichte dorpen en steden toegelicht en gepromoot. Levenskwaliteit staat centraal in dit betoog rond densiteit, mixiteit, nabijheid, urban convenience, ontsnippering en het belang van mensenvrije ruimte.
Zie ook:
FAB - KONINKLIJKE FEDERATIE VAN DE ARCHITECTENVERENIGINGEN VAN BELGÏE
Deel 1 - Leo Van Broeck - De Vlaamse Klimaattop
Deel 2 - Leo Van Broeck - De Vlaamse Klimaattop
Expertenadvies sensibilisering bouwcultuur en ruimtelijk rendement