Blijf op de hoogte
Schrijf je in op de nieuwsbrief om een overzicht te ontvangen van de belangrijkste nieuwsberichten en activiteiten.
De Wetgeving op de Handelspraktijken werd al in mei 2014 van toepassing verklaard op de vrije beroepers, waaronder de architect. In deze wet werden nieuwe verplichtingen opgelegd inzake de informatieplicht t.a.v. de particuliere bouwheer (consument), de formulering van clausules in de overeenkomst en het herroepingsrecht bij de verkoop op afstand (De wet van 15 mei 2014 houdende invoeging van Boek XIV “Marktpraktijken en consumentenbescherming betreffende de beoefenaars van een vrij beroep” in het Wetboek van economisch recht en houdende invoeging van de definities eigen aan boek XIV en van de rechtshandhavingsbepalingen eigen aan boek XIV, in de boeken I en XV van het Wetboek van economisch recht. B.S. 30 mei 2014).
De Economische inspectie voert ondertussen ook controles uit op de naleving van deze bepalingen. De architect dient er dus voor te zorgen dat zowel de contracten als de website conform zijn en dit op straffe van geldboetes.
In de architectuurovereenkomst is het van belang dat de volgende elementen opgenomen zijn:
Ook de website zal worden gecontroleerd. Naast de bovenvermelde gegevens dient deze ook een link naar het reglement van de beroepsplichten op de website van de Orde van Architecten te vermelden.
Inhoudelijk dient de architectuurovereenkomst de draagwijdte van de opdracht van de architect en de verplichtingen van de bouwheer ook helder uiteen te zetten. Bij twijfel zullen clausules geïnterpreteerd worden in het voordeel van de consument.
Ten minste kunnen de volgende clausules al worden toegevoegd:
Tenslotte m.b.t. het herroepingsrecht. Dit impliceert dat de bouwheer zijn beslissing kan herzien binnen de 14 dagen na ondertekening van de overeenkomst buiten het kantoor van de architect bv. thuis bij de bouwheer of per e-mail.
De architect doet er dus in dat geval goed aan om ofwel te wachten met het aanvangen van prestaties tot de herroepingstermijn verstreken is ofwel om van de bouwheer een uitdrukkelijke verzaking aan het herroepingsrecht te verkrijgen.
Werd er geen informatie omtrent het herroepingsrecht verstrekt, dan wordt de herroepingstermijn verlengd tot maar liefst 12 maanden, hetgeen zeer verregaand is. De bewijslast rust op de architect.
De volgende clausules kunnen daarom worden ingelast in de overeenkomst:
Bijdrage door: CEA Belgium - verzekeringsmakelaar voor de architect