achtergrond

Nieuws

Archief

Editoral Voorzitter

Editoral Voorzitter

7 dec. 2015

Foto: Sylvie Bruyninckx, voorzitter BVA

Bij de start van het nieuwe jaar kijken we ook graag even terug naar het voorbije jaar.

2015 was voor BVA een uitzonderlijk uitdagend jaar dat in het teken stond van meer en betere communicatie. Door een vernieuwde structuur met gespecialiseerde werkgroepen en door een nieuwe website hebben we duidelijker kunnen communiceren en met onze standpunten hebben we dan ook wel wat stof doen opwaaien.

We blijven ook in 2016 communiceren en jullie visie vragen waarbij jullie reacties worden overgemaakt naar de desbetreffende ministers en instanties, waar we samen met hun naar de oplossing zoeken voor alle probleemstellingen.

Intern zijn er wijzigingen doorgevoerd, de kinderziekten van de nieuwe structuur en van de website werden weggewerkt en we zijn op dreef om ons nog beter in te zetten voor jullie.

Ons dagelijks bestuur bestaat uit Herman Jult, Christel Peeters, Gert Colliers, Joris Malbrain en mijzelf. Wij worden bijgestaan door projectcoördinator Nathalie Poppe, onze projectregisseur Nancy Hasen en onze vele vrijwilligers die er mee voor zorgen dat al onze activiteiten georganiseerd geraken, die in verschillende werkgroepen en commissies zetelen,...

We hebben het voorbije jaar opnieuw niet stil gezeten en werkten achter de schermen vanuit een cultureel maatschappelijk oogpunt op verschillende niveaus mee aan de hervorming van het Vlaams Bouwmeesterschap, de omgevingsvergunning en hieraan gekoppeld de aansprakelijkheid van de architect, maar ook aan meer juridische aspecten zoals de verplichte verzekering voor aannemers, de te complexe wetgeving.

Samen met andere stakeholders hebben we bovendien gewerkt aan het RenovatiePACT, de Permanente vorming, digitalisering van de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag,....

Verder zijn we volop betrokken bij het maken van de wetteksten betreffende de Europese aanbestedingen en de inschrijvingscriteria van andere wedstrijdformules, de vergoeding van architecten bij een wedstrijd en de weging van prijs bij de toekenning ervan,...

Bovendien zetelen onze bestuursleden en andere vrijwilligers in tal van technische commissies, met als doel ons beroep niet nog complexer te maken.

Tenslotte zetten we ons zowel federaal en als internationaal in via de FAB (overkoepelend orgaan waarbinnen AriB, UWA en BVA zetelen) om op grotere schaal het beroep van de architect te promoten. Hier werd ook dit jaar gewerkt rond de uniformering van de stage, de Europese aanbestedingen en wedstrijden, ….

Dit jaar organiseerden we met de FAB, samen met ICASD, de 2-jaarlijkse Belgische architectuurprijs.

Al deze inspanningen achter de schermen leveren we vanuit de overtuiging dat wij, de architecten, bezig zijn met de toekomst van onze leefomgeving en hier een belangrijke meerwaarde kunnen creëren wanneer we de mogelijkheid hebben om creatieve en vernieuwende oplossingen aan te dragen.

We trachten het beroep van architect opnieuw op te waarderen, maar hier dienen ook jullie, architecten mee aan te helpen. Als we elkaar blijven beconcurreren met (te) lage erelonen of gratis werk, dan zullen we ons beroep en het respect hiervoor alleen maar verder uithollen.

Alleen samen kunnen we dit oplossen, als iedereen zijn taak van architect waardig en correct uitvoert, kunnen we het tij keren opdat ook bouwheren ons respecteren voor het complexe werk dat we binnen een soms tegenstrijdig wettelijk kader verrichten.

We zullen uiteraard ook blijven aandringen op een wettelijk vastgelegd minimumereloon, zodat wanpraktijken van opdrachtgevers maar ook van confraters kunnen worden tegengegaan, toch zijn we ervan overtuigd dat we sterker staan als het vanuit het architectenveld zelf komt.

In 2016 werken we voor jullie verder op cultureel en maatschappelijk vlak. BVA blijft hierin het voortouw nemen omdat de cultureel maatschappelijke meerwaarde van de architect en zijn invloed op onze leefomgeving meer benadrukt moet worden. Binnen een evolutie die de architect steeds meer gaat herleiden tot een dienstverlener voor het op punt stellen van de vormgeving, voor de vervulling van administratieve taken, voor de controle van allerlei mogelijke en onmogelijke reglementen en voor het opnemen van de verantwoordelijkheden van andere bouwpartners wil BVA tegen de stroom in roeien en pleiten voor een model waarin de architect een belangrijke meerwaarde betekent voor de duurzame ontwikkeling van ons stedelijk landschap.

Wij hopen dit jaar opnieuw op jouw lidmaatschap te mogen rekenen. Door jou kunnen we onze ambities, om ons beroep waardevol en minder complex te maken, mede waarmaken.

Vrijwilligers die interesse hebben om een bepaald aspect op te volgen binnen een werkgroep of een activiteiten te organiseren, zijn altijd welkom zich te melden.

Wij wensen jullie een Inspirerend & Versterkend Architecturaal 2016.

Tot binnenkort.

Sylvie Bruyninckx, Voorzitter BVA

BVA versterkt en verbindt architecten die het maatschappelijk belang van architectuur binnen een duurzame samenleving ter harte nemen.

Ernest Allardstraat 21 – 1000 Brussel.
+32 2 5122578
info@bvarchitecten.be

bvarchitecten.be

Meer nieuws