achtergrond

Nieuws

Archief

Ministerraad - Aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor alle dienstverleners in bouwsector

Ministerraad - Aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor alle dienstverleners in bouwsector

Nieuws
14 dec. 2018

Alle dienstverleners in de bouw moeten in de toekomst verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering nemen. De ministerraad heeft daarvoor op vrijdag 23 november zijn fiat gegeven aan een wetsontwerp. Door de verplichting krijgen consumenten de zekerheid dat ze vergoed worden als er fouten zitten in de analyses van bijvoorbeeld studiebureaus of energiedeskundigen.

Dienstverleners spelen een steeds grotere rol in bouwprojecten. Denk aan architecten, studiebureaus, energiedeskundigen en veiligheidscoördinatoren. Een aantal onder hen heeft al verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Bij architecten is dat wettelijk verplicht. Elders is het via een deontologische code geregeld.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en zijn collega van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) voeren die verplichting nu algemeen in voor alle dienstverleners. Daardoor zullen consumenten worden vergoed indien er problemen rijzen als gevolg van hun adviezen. Een voorbeeld is een fout in de meting van de landmeter-expert, waardoor het gekochte terrein kleiner blijkt dat geschat. Of een vergissing in het energieprestatiecertificaat, waardoor de waarde van het EPC een pak hoger uitvalt.

De verzekering heeft betrekking op elke vorm van onroerende werken, of het nu gaat om een huis of een ander gebouw, een brug of een weg. Om fraude te voorkomen, worden overschrijdingen van het budget of fouten in de kostenberekening uitgesloten.

De nieuwe verplichting kwam er mede dankzij de Orde van Architecten en via parlementaire druk

Bron: met Belga

Lees hieronder het officiële persbericht van de federale overheid

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk en Economie Kris Peeters en minister van Middenstand en Zelfstandigen Denis Ducarme, in tweede lezing, een voorontwerp van wet goed over de verplichte verzekering van de burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van architecten, landmeters-experten, veiligheids- en gezondheidscoördinatoren en andere dienstverleners in de bouwsector van werken in onroerende staat.

Het voorontwerp, dat werd aangepast aan het advies van de Raad van State, strekt ertoe om een verplichte verzekering in te voeren voor de burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van architecten, landmeters-experten, veiligheids- en gezondheidscoördinatoren en andere dienstverleners in de bouwsector die hoofdzakelijk prestaties van immateriële aard verrichten.

Met het oog op de bescherming van de bouwheer beoogt het ontwerp de verplichte verzekering van de burgerlijke aansprakelijkheid te veralgemenen om een gelijkheid te scheppen tussen alle betrokkenen bij het bouwen. De verleners van diensten van intellectuele aard die optreden bij het bouwen zijn namelijk divers: ingenieurs, studiebureaus, project managers, quantity surveyors, auditeurs en energiecertificateurs, interieurarchitecten, landmeters, enzovoort. Een aantal verrichters heeft een wettelijke verzekeringsplicht, terwijl anderen die niet hebben. De gelijke behandeling van deze actoren dient te worden nagestreefd. Dit voorontwerp heeft dus een tweevoudig doel:

  • een billijke en niet discriminerende regeling uitwerken voor alle verleners van diensten van intellectuele aard in de bouwsector door veralgemening van de verplichte verzekering van de burgerlijke beroepsaansprakelijkheid
  • de bouwheer beter beschermen

Tot slot brengt dit voorontwerp wijzigingen aan aan de wet van 31 mei 2017 betreffende de verplichte verzekering van de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid van aannemers, architecten en andere dienstverleners, zoals de creatie van een register van verzekeringsattesten van de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid.

Het voorontwerp mag ter ondertekening aan de Koning worden voorgelegd, met het oog op indiening bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Voorontwerp van wet betreffende de verplichte verzekering van de burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van architecten, landmeters-experten, veiligheids- en gezondheidscoördinatoren en andere dienstverleners in de bouwsector van werken in onroerende staat en tot wijziging van diverse wetsbepalingen betreffende de verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid in de bouwsector

Bron artikel: 

https://www.architect.be/nl/infoportaal/nieuwsberichten/ministerraad-aansprakelijkheidsverzekering-verplicht-voor-alle-dienstverleners-in-bouwsector/349/

Meer nieuws