achtergrond

Nieuws

Archief

Belgische cultuurministers ondertekenen charter voor kwaliteitsvolle bouwcultuur  “Architect mag zich niet voor de kar laten spannen van de banaliteit”

Belgische cultuurministers ondertekenen charter voor kwaliteitsvolle bouwcultuur “Architect mag zich niet voor de kar laten spannen van de banaliteit”

4 okt. 2018

Brussel, 3 oktober 2018 - Op initiatief van de Orde van Architecten ondertekenden de Belgische ministers van Cultuur en de grootste Belgische architectenverenigingen vandaag de Verklaring van Davos ‘Naar een kwaliteitsvolle Baukultur voor Europa’. Begin dit jaar werd dezelfde verklaring ook al ondertekend door de Europese ministers van Cultuur en tal van nationale en internationale instanties.

Door de verklaring te ondertekenen, verbinden de Belgische cultuurministers Fadila Laanan, (staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, minister-voorzitter van het College van de Franse Gemeenschapscommissie, belast met Cultuur),  Sven Gatz, (Vlaams minister van Cultuur, Pascal Smet (minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, lid van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, belast met Cultuur en Catherine Van Zeeland (raadgever kabinet) in naam van Alda Greoli (minister van Cultuur van de Franstalige Gemeenschap) en de grootste Belgische beroepsverenigingen (Architects in Brussels, Union wallonne des Architectes, Federatie van Architectenverenigingen van België, Netwerk Architecten Vlaanderen,  Beroepsvereniging voor architecten en G30) zich ertoe om de nodige acties te ondernemen om het beleid en de filosofie van de Verklaring van Davos te implementeren .

 

“Met de ondertekening van de verklaring van Davos in Brussel willen we ook hier de aandacht vestigen op het belang van een cultuurgerichte, kwaliteitsvolle bouwcultuur ”, zegt Marnik Dehaen, voorzitter van de Orde van Architecten. “Wij zijn dan ook heel verheugd dat naast alle cultuurministers ook alle grote Belgische beroepsverenigingen vandaag vertegenwoordigd waren voor de plechtige ondertekening en de Verklaring van Davos mee hebben onderschreven. Als architecten is het bijna onze plicht om het voortouw te nemen in het streven naar een kwaliteitsvolle bouwcultuur.”

De architect mag zich niet voor de kar laten spannen van de banaliteit

In zijn toespraak belichtte Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz het belang van kwaliteitsvolle architectuur: “Ik ben blij dat we vandaag samen deze verklaring hebben ondertekend. Dit signaal betekent een grote waarde voor onze samenleving. De identiteit van een gebouw,  kwaliteitsvolle architectuur straalt af op de omgeving en maakt mensen gelukkig.”

Volgens Brussels minister Pascal Smet mag het ambitieuzer: “De architect mag zich niet voor de kar laten spannen van de banaliteit. We moeten de ambitie hebben om gebouwen te relateren met de publieke ruimte rondom. We hebben Baukultur nodig, door samen te werken kunnen we komen tot een betere stad.”

 

De centrale rol van cultuur in de gebouwde omgeving

Het concept Baukultur omvat elke menselijke activiteit die de gebouwde omgeving verandert. Baukultur heeft betrekking op gebouwen, infrastructuur, openbare ruimten en landschappen, maar even goed op planningsprocessen voor bouwprojecten, steden en gemeenten en zelfs bouwtechnieken. 

De verklaring van Davos stelt dat we er ons van bewust moeten zijn dat kwaliteitsvolle Baukultur een cruciale bijdrage levert aan een duurzame maatschappij, hoge levenskwaliteit, culturele diversiteit en ons individueel en collectief welzijn. Tegelijk wordt gewaarschuwd voor de huidige tendens naar een verlies van kwaliteit (zowel in de gebouwde omgeving als in de open landschappen) die zich manifesteert in de banalisering van constructies, een gebrek aan respect voor duurzaamheid, de toename van gezichtsloze stedelijke wildgroei en onverantwoord grondgebruik, de vervaging van historisch weefsel en het verlies van regionale tradities en identiteiten. Een tendens die niet alleen in België, maar in heel Europa voelbaar is.

De ondertekenaars verbinden zich ertoe Baukultur te promoten bij alle betrokken spelers – overheden, organisaties en de private sector – en deze toe te spitsen op de maatschappelijke, sociale, economische en culturele waarden.

De ondertekeningsceremonie werd gevolgd door een debat rond architectuur en cultuur. Rond de tafel vertegenwoordigers uit de vakpers, architectenwereld en de academische wereld.

Download de Verklaring van Davos ‘Naar een kwaliteitsvolle Baukultur voor Europa’.

Het evenement werd georganiseerd met de medewerking van Edificio.

Meer nieuws