Blijf op de hoogte
Schrijf je in op de nieuwsbrief om een overzicht te ontvangen van de belangrijkste nieuwsberichten en activiteiten.
De BVA trekt aan de alarmbel en heeft haar bezorgdheden en oplossingen al aan alle politieke regeringspartijen meegedeeld.
Lees ons standpunt van februari 2015.
De BVA trekt aan de alarmbel. De huidige regelgeving is zo complex en streng dat de bouwkost van nieuwe gebouwen onbetaalbaar dreigt te worden. Zal de exploitatiekost in verhouding mee dalen? vraagt de BVA zich af. De kwaliteit van de gebouwen is er alvast de voorbije decennia op vooruitgegaan door duidelijker geformuleerde projectdefinities, nieuwe producten en dito technieken. Met de nieuwe bouwtechnieken is er echter ook een wildgroei aan regelgeving gekomen die haar maatschappelijke relevantie nog moet bewijzen. BVA heeft haar bezorgdheden en oplossingen al aan alle politieke regeringspartijen meegedeeld.
Een golf van nieuwe regelgeving en normen omtrent energiebesparing, duurzaamheid, brandveiligheid, toegankelijkheid, akoestiek, erfgoed restauratie, ... Daardoor worden aannemers, studiebureaus en architecten momenteel overspoeld en ontmoedigd. Dat blijkt uit een enquête bij 340 leden van de FAB, waar BVA deel van uitmaakt.
Naast de steeds complexer wordende regelgeving zijn er ook de meerkosten, administratieve rompslomp, onduidelijkheden en tegenspraken in de reglementering, onbegrip bij opdrachtgevers, vertragingen door langdurige procedures en toename van nieuwe schadegevallen. De architecten voelen zich belemmerd in hun werk en vrezen dat de regelgeving niet in verhouding staat tot het beoogde effect.
De Beroepsvereniging voor Architecten pleit voor enkele maatregelen om het voor de architecten werkbaar te houden:
Houd het haalbaar en betaalbaar
95% van de respondenten geeft aan dat de overheid in haar uitvoeringsbesluiten te weinig rekening houdt met de praktische uitvoerbaarheid. Zij vragen om bij de opmaak van regels meer rekening te houden met de haalbaarheid en betaalbaarheid van de eisen. De architecten zien in de commissies die de regels opstellen graag meer onpartijdige deskundigen en generalisten zetelen die oog hebben voor de algemene impact op het bouwgebeuren.
Maak het overzichtelijk
Regelgeving wordt volgens BVA bij voorkeur eenvoudiger en duidelijker. Het cumuleren van de regelgeving op verschillende bestuursniveaus moet vermeden worden. Dat zou het allemaal een stuk rechtlijniger en aanschouwelijker maken.
Maak het mogelijk regelgeving bij te sturen
Drie kwart van de respondenten zegt dat er onvoldoende overgangsperiode in acht genomen wordt bij de invoering van nieuwe regelgeving. Zij stellen voor om testperiodes en overgangsscenario’s voor regelgeving in te lassen, zodat er nog bijgestuurd kan worden waar nodig.
Werk onbegrip bij opdrachtgevers weg
Opdrachtgevers zijn zich vaak niet bewust van de omvang aan regels en bouwvoorschriften. Om het belang ervan aan te tonen en begrijpelijk te maken zou de overheid de samenleving alvast kunnen sensibiliseren.
Voorzie opleiding en informatie
Om binnen het kader van de regelgeving te kunnen functioneren moeten alle bouwpartners, zowel architecten, studiebureaus, controlerende instanties als uitvoerders en opdrachtgevende besturen grondig opgeleid en geïnformeerd worden.
De architecten benadrukken dat kwaliteitsruimte een echte meerwaarde is voor de samenleving. Zij streven naar een evenwichtige leefomgeving en een bouwpatrimonium en publieke ruimte met een hoge leefkwaliteit voor de huidige en toekomstige generaties. BVA hoopt daarbij op het regelgevend kader te mogen rekenen.