achtergrond

Nieuws

Archief

Memorandum 2014

Memorandum 2014

18 jun. 2014

Naar aanleiding van de verkiezingen werd, op initiatief van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad en in samenwerking met de andere Vlaamse en Brusselse beroepsverenigingen (AB, NAV, AriB) een memorandum opgesteld en naar de politieke wereld uitgestuurd.

In dit memorandum formuleerden de architecten hun eisen voor de nieuw te vormen regeringen. Een herdefiniëring van de taak van de architect, een correcte vergoeding, faire spelregels, een betere bescherming van het beroep en een hervorming van de Orde zijn de belangrijkste krachtlijnen.

Binnen dit gezamenlijke optreden was BVA in het bijzonder bekommerd omtrent volgende aandachtspunten:

  • Een verplichte verzekering voor alle bouwpartners.
    De wetgever moet dringend een einde maken aan de discriminatie van de architecten die als enige bouwpartner wettelijk verplicht zijn een verzekering voor hun beroepsaansprakelijkheid af te sluiten.
  • Een correcte vergoeding voor een kwaliteitsvolle dienstverlening.
    Tegenover die wettelijke taak en brede aansprakelijkheid van de architect moet een correcte vergoeding staan. De beste manier om dat te garanderen, is de invoering van bij wet vastgelegde minimumerelonen.
  • Faire spelregels voor wedstrijden en aanbestedingen.
    De overheid moet de werklast voor wedstrijden en offertes binnen redelijke perken houden of voorzien in een aangepaste vergoeding.
  • Administratieve vereenvoudiging in het Vlaams Gewest.
    Er is nood aan een wettelijk kader op gewestelijk niveau, waarin de terminologie van de stedenbouwwetgeving duidelijk en op een uniforme manier omschreven wordt.

Het volledige Memorandum 2014 vindt u hier.

Meer nieuws