achtergrond

Agenda

werfbezoek Museum van Schone Kunsten Antwerpen door KAAN architecten 22 jun.

werfbezoek Museum van Schone Kunsten Antwerpen door KAAN architecten

BVA Prime projects Museum van Schone Kunsten Antwerpen

Bezoek met BVA het Antwerpse Museum van Schone Kunsten met een unieke rondleiding door Dikkie Scipio (KAAN architecten).

Het 19de-eeuwse museumgebouw op het Antwerpse Zuid was aan een grondige renovatie toe. In 2011 gingen de werken van start. Droom mee met het ontwerp, ontmoet KAAN architecten en krijg een unieke blik in de museumwerf.

met dank aan Artes Roegiers en de BVA-sponsors.

werfbezoek Museum van Schone Kunsten Antwerpen door KAAN architecten

Beeld: http://www.hetnieuwemuseum.be/de-verbouwing/

De werkzaamheden aan het nieuwe museum zijn uitgebreid met extra projecten. In 2018 starte de gevelrenovatie en de tuinaanleg. Omdat niet enkel de extra projecten in de planning opgenomen moeten worden maar ook een aantal deeldossiers zoals ICT, security, klimaatregeling,… bijkomende aandacht vereisen, wordt de openingsdatum van september 2019 uitgesteld. Een nieuwe datum is voorlopig niet gekend. Die wordt samen met de bouwheer, architecten en aannemers bepaald.

De uitvoering van het masterplan werd in 2011 opgestart. Er werden inmiddels bijkomende projecten toegevoegd die geen deel uitmaakten van het oorspronkelijke plan. Zo maakte de Vlaamse Overheid ondertussen bijkomende middelen vrij voor de renovatie van de gevel, de aanleg van de tuin, de museale inrichting, de inrichting van de kantoren en de bouw van een laadplatform voor kunstwerken. Ook de ICT en security-dossiers werden herzien en aangepast aan de huidige noden.

De integratie van de bijkomende en gewijzigde projecten binnen de huidige planning is onmogelijk. De klimaatregeling moet in een stabiele omgeving getest kunnen worden om een optimale bewaring van de topstukken te garanderen.

De nieuwe timing wordt bepaald in overleg met alle betrokken partijen. Voor het KMSKA primeert het garanderen van een optimale bezoekersbeleving.

De museumwerking ligt ondertussen niet stil. Belangrijke bruiklenen reizen als ambassadeurs naar de belangrijkste musea in de wereld. Tegelijk werkt KMSKA in het binnenland samen aan grote tentoonstellingsprojecten. Talrijke kunstwerken worden met het oog op de heropening gerestaureerd en de museummedewerkers werken aan een optimale bezoekersbeleving in het nieuwe museum.

meer weten over de werken? 

http://www.hetnieuwemuseum.be/tag/nieuws-van-de-werf/
http://www.hetnieuwemuseum.be/de-verbouwing/

PROGRAMMA

13.30u : onthaal Plaatsnijdersstraat

14.00u : korte inleiding door BVA voorzitter Edward Sorgeloose met      voorstelling van Erik Denis (aannemer Artes Rogiers) en Dikkie Scipio (architect KAAN)

14.30u : rondleiding in groepen

16.00u : vragenronde en receptie

18u00 : voorziene einde

Lees meer
Met steun van
Bulex
Foamglas
Modular
Nelissen

Foto's

Vorige activiteiten