achtergrond

Agenda

10/03/2016 - dubbellezing Dierendonckblancke Architecten en 360 architecten 10 mrt.

10/03/2016 - dubbellezing Dierendonckblancke Architecten en 360 architecten

De Kettinghe

Foto: Filip Dujardin - OC Beselare, Dierendonckblancke Architecten

Naar aanleiding van de Belgische Prijs voor Architectuur organiseert BVA twee dubbellezingen rond het werk van de genomineerden. De eerste dubbellezing werd verschoven en vindt plaats in samenwerking met AMO (Architectenvereniging van Mechelen en Omstreken). Ze gaat door op donderdag 10 maart in het ontmoetingscentrum 'De Kettinghe' in Heffen.
De avond wordt ingezet met een film over de genomineerde projecten (A+). Alexander Dierendonck (Dierendonckblancke Architecten) geeft vervolgens een voordracht over OC De Leege Platse (het gebouw waarmee ze genomineerd werden in de categorie 'niet-residentiele gebouwen voor publiek gebruik') en het 'Gielsbos' te Gierle. Kris Buyse en Jan Mannaerts van 360 architecten, genomineerd in de categorie 'groepswoningbouw' sluiten de avond af met een voorstelling van het project 'Lievehof'.

10/03/2016 - dubbellezing Dierendonckblancke Architecten en 360 architecten

Foto: 360 architecten - 'Lievehof'

Programma:

19u00: Onthaal met drank en hapjes

19u30: film van A+ over de genomineerde projecten van de Belgische Prijs voor Architectuur 2015

20u00: lezing door Alexander Dierendonck - Dierendonckblancke Architecen over 'OC Beselare' waarmee zij genomineerd werden in de categorie 'niet-residentiele gebouwen voor publiek gebruik' en over het 'Gielsbos'.

20u45: Pauze

21u00: lezing door Kris Buyse & Jan Mannaerts - 360 architecten over 'Lievehof', het project waarmee zij genomineerd werden in de categorie 'groepswoningbouw'.

21u45: nabespreking

Opgelet: AMO-leden dienen in te schrijven via AMO

Deze activiteit wordt gesponsord door MOSA en door ODS Jansen.
Deze activiteit werd geaccrediteerd voor 2 punten door de Orde van Architecten in het kader van de permanente vorming voor architecten.

10/03/2016 - dubbellezing Dierendonckblancke Architecten en 360 architecten

Lees meer

Foto's 10/03/2016 - dubbellezing Dierendonckblancke Architecten en 360 architecten

Verslag

LEZINGEN IN MECHELEN DOOR GENOMINEERDEN

VOOR DE BELGISCHE PRIJS VOOR ARCHITECTUUR 2015

Net als bij de vorige editie van de Belgische Prijs voor Architectuur organiseert BVA ook nu twee studieavonden. Op dubbellezingen worden telkens twee genomineerden uitgenodigd om, naar aanleiding van de genomineerde projecten, te praten over hun werk en hun visie in het algemeen. De eerste dubbellezing vond plaats op 10 maart in het ontmoetingscentrum "De Kettinghe", in Heffen bij Mechelen.

De avond werd ingezet met een vertoning van de film "A Look Inside" gemaakt in opdracht van A+ over de genomineerde projecten van de Belgische Prijs voor Architectuur 2015. De verschillende projecten passeerden de revue in een prachtig werkstuk waarin de nominaties telkens vanuit een andere invalshoek werden benaderd: Soms met poëtische beelden, dan weer in een verhelderend interview of met stemmige sfeerbeelden, altijd boeiend en met respect voor het ontwerp.

Daarna volgde Alexander Dierendonck van Dierendonckblancke Architecten, die het eerst had over het genomineerde project “Zorgsite Het Gielsbos” in Gierle. Hij vertelde hoe het masterplan voor de Zorgsite opgevat werd als een groepering van clusters om vervolgens te tonen hoe zij een ensemble uitbouwden met typehuizen die ze in elkaar haakten tot een woonwijk rond een plein. De woningen, ontworpen voor kleine woongroepen die als een familie samenleven, nemen het woonhuis als basis maar hertekenen het tot een innovatief verzorgingstehuis. Vervolgens nam hij zijn publiek mee naar de “Leege Platse”, een ontmoetingscentrum voor de kleine dorpsgemeenschap van Beselare. Een gebouw waarmee het bureau genomineerd werden in de categorie 'niet-residentiele gebouwen voor publiek gebruik'

Na hem kwamen Kris Buyse en Jan Mannaerts van 360 architecten beurtelings aan het woord. Na een uitgebreide toelichting over het ontwerp en de realisatie van het genomineerde project “Lievehof” gingen zij dieper in op de ontwerpen voor twee andere woonprojecten in de Gentse binnenstad, met name het project “Leiekouter” en het project “Handelsdok West”. Ze toonden stap voor stap hoe zij vanuit de studie van de historische context, via ontwerpend onderzoek, uitkwamen bij het uiteindelijk ontwerp. Drie varianten van het thema “wonen aan het water”.

Tot slot werd er met de aanwezigen nagepraat.

Met dank aan MOSA en ODS Jansen.

Vorige activiteiten