achtergrond

Agenda

LEZING 'WONEN AAN DE SCHIPPERSKAAI' - ARCHITECT @ WORK 2015 23 apr.

LEZING 'WONEN AAN DE SCHIPPERSKAAI' - ARCHITECT @ WORK 2015

Kortrijk Xpo
WONEN AAN DE SCHIPPERSKAAI

Dit event is gratis voor BVA-leden mits voorafgaande registratie met de code 19777. Klik hier voor registratie.

Water als innovatieve energiebron. Stad Gent en het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent wensen met het project Oude Dokken een nieuw volwaardig stadsdeel te creëren, dat aangehecht wordt aan de historische woonkern van de stad Gent. In 2004 onderzocht OMA de potenties voor de herontwikkeling van het voormalig havengebied te noorden van Gent door middel van een masterplan en lanceerde hierin het brochettemodel als structurerend concept voor deze omgeving. De ambities voor deze plek werden in 2011 vastgelegd in het ruimtelijk uitvoeringsplan Oude Dokken. De realisatie van de Bataviabrug, de restauratie van de kaaimuren zijn met de grindbakken en de blauwe kraan de eerste zichtbare realisaties.

De komende decennia verandert de omgeving van de drie oudste dokken van Gent in een volledig nieuw stadsdeel aan het water. In het gebied tussen de Dampoort en de wijk Muide verrijzen ongeveer 1.500 nieuwe woningen, goed voorzien van groene en open ruimten, recreatiemogelijkheden, werkgelegenheid, lokale kleinhandel en publieke voorzieningen, zoals een school, een kinderdagverblijf en een sporthal. Nieuwe voetgangers- en fietsersbruggen én het verleggen van de stadsring naar de Afrikalaan en Koopvaardijlaan zorgen voor een perfecte aansluiting op de historische binnenstad.

LEZING 'WONEN AAN DE SCHIPPERSKAAI' - ARCHITECT @ WORK 2015

De ontwikkeling door sogent en het private consortium langs de Schipperskaai is het eerst woonproject dat gerealiseerd zal worden binnen dit grotere gebied van de Oude Dokken. Voor de uitwerking van de ontwikkeling sloot sogent een ppsovereenkomst met een private partner, gekozen via een wedstrijdprocedure. Het consortium Schipperskaai Development cvba, een samenwerking tussen de ontwikkelaars Van Roey Vastgoed, Re-Vive en Vanhaerents Development, kwam daarbij als eerst-gerangschikte uit de bus. Het thema “water” is voor de beroepsvereniging voor architecten (BVA) en KBKW een geschikt aanknopingspunt om het project Schipperkaai voor te stellen. Niet alleen omwille van de ligging van het project aan het water maar ook omdat water op verschillende manieren geïntegreerd wordt in het project.

Het wordt gebruikt als warmtebron binnen het energetisch concept van het geplande woonproject en als onderdeel van de circulaire economie waar het project op inzet. Water is ook één van de spelelementen in het speelweefsel dat de nieuw wijk doorkruist, het wordt ingezet als landschapselement en als middel tegen het urban heat island effect.

LEZING 'WONEN AAN DE SCHIPPERSKAAI' - ARCHITECT @ WORK 2015

Op donderdag 23 april 2015 organiseert de BVA en KBKW voor architect@work in samenwerking met het consortium Schipperskaai Development cvba, een lezing over deze ontwikkeling met als programma de toelichting van het project Schipperskaai door de ontwikkelaar: het inrichtingsplan voor de site (gebaseerd op het brochettemodel van OMA) en een uiteenzetting van de voornaamste ambities.
Er wordt specifiek stilgestaan bij de rol die “water” kan spelen in een duurzaam, energetisch verhaal.

De lezing is gratis bij te wonen.Toegang tot de beurs is gratis voor BVA-leden die zich op voorhand als bezoeker registreren met de code 19777. Klik hier voor registratie.

agenda
donderdag 23 april 2015 om 10u30

locatie
Kortrijk Xpo
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk

info en contact:
Beroepsvereniging voor Architecten
Ernest Allardstraat 21, 1000 Brussel
contacterpsoon: Patrick Derycker
telefoon: +32 475 75 73 01
email: info@bvaarchitecten.be

KBKW
Gentpoortvest 20
8000 Brugge
050 33 36 46
secretariaat@kbkw.be

Schipperskaai Development cvba
Poortakkerstraat 94 – 9051 St Denijs Westrem.
contactpersoon: Sofie Rédelé, Project Developer

tel +32 9 395 50 07
email: sofie@re-vive.re

met dank aan SOGENT, Schipperskaai Development cvba, architect@work

Lees meer

Foto's

Vorige activiteiten