achtergrond

Agenda

Ten Huize Van CAAN Architecten 5 feb.

Ten Huize Van CAAN Architecten

Opgelet meerdere locaties in Gent!

Op vrijdagnamiddag 5 februari organiseert BVA een Ten Huize Van bij Caan Architecten.
Koen Heijse (°1972) studeerde architectuur aan St-Lucas te Gent van 1990-1995 en volgende nadien een cursus bouwdetail aan het Vormingsinstituut te Kortrijk. In 2000 richtte hij CAAN architecten op.
Roel Cocquyt °1980) studeerde architectuur Burgerlijk Ingenieur-Architect aan de Universiteit Gent van 1998-2003, was vrij student Stedenbouw aan de Universiteit Gent (2003-2004) en volgde in 2011 een opleiding Passief Bouw. Na drie jaar als medewerker bij CAAN architecten werd hij in 2010 vennoot van CAAN architecten.

CAAN architecten realiseerde tal van residentiële woningen voor de private markt. De laatste jaren werd de schaal steeds complexer en groter en ontwerpt men kantoren, meergezinswoningen, winkel, groepswoningbouw. Het ambitieniveau in al hun projecten blijft hoog met ruime aandacht voor zowel de architectuur als het interieur dat naadloos in elkaar overvloeit.

Hun realisaties blijven niet onopgemerkt met publicaties in tal van lokale en internationale magazines.

Samen met CAAN architecten heeft de BVA een programma samengesteld dat u een blik gunt in hun wereld. Ze stellen zichzelf voor op een locatie die binnenkort wordt aangepakt en waarvoor zij het ontwerp hebben afgeleverd.

zie ook http://caan.be/

Ten Huize Van CAAN Architecten

Foto: CAAN Architecten, project VLEM

Programma:

14u00 Onthaal en registratie
locatie: Blekersdijk 34, 9000 Gent (de inrijpoort links van huis nr 32)

Er wordt afgesproken in het pakhuis Blekersdijk - Ham - Reke waar parkeermogelijkheid is op de site. Blekersdijk 34 in Gent. Klik hier voor het liggingsplan.

Hierna gaan we bij voorkeur al carpoolend verder!

14u15 presentatie kantoor
De voorstelling van het bureau gebeurt op een atypische locatie, zijnde een pakhuis dat binnenkort door CAAN architecten grondig wordt gerenoveerd. Hou rekening dat het comfort minder is. Er zijn geen zitjes!

14u45 bezoek site Ham - Blekersdijk
Na de presentatie bezoeken we te voet de site waarop CAAN architecten drie projecten kan realiseren.

Site Blekersdijk (2014- )
De locatie waar de lezing wordt gegeven zal de komende jaren een onherkenbare wijziging ondergaan. Het amalgaam van gebouwen, bijbouwen en het bakstenen pakhuis aan de waterkant, transformeren naar een opengemaakt binnengebied met rondom bebouwing. Aan de Blekersdijk wordt een klassiek woonprogramma op kenmerkende CAAN-wijze aangepakt. Aan de waterzijde (Reke) renoveert men het voormalige pakhuis en er wordt een nieuw even groot volume naast gebouwd. Belangrijk was dat het gebied doorwaadbaar bleef en er een grote openheid naar het water gerealiseerd wordt.

Ham Residence (2010-2012)
Op de plaats van een ruime burgerwoning met achterliggende garages tegen de Leie, ontwierp CAAN architecten aan de waterzijde 14 luxueuze appartementen. De burgerwoning werd gerenoveerd en opgesplitst in 6 appartementen. We kennen dit project van zijn markante watergevel langs het jaagpad van de Leie.

De zuidwest-oriëntatie liet toe om alle appartementen aan de zijde van de Leie van een 8 m breed terras te voorzien met zicht op Portus Ganda. De hoger gelegen woningen hebben uitzicht op de Gentse binnenstad. Deze openheid werd gerealiseerd binnen een strak raster van geprefabriceerde betonelementen. Door het raster te doorbreken en volumes naar achter te schuiven of af te bouwen, schikt het gehele bouwvolume zich naadloos naar zijn buren. De afgenomen volumes worden functionele buitenruimtes met ruime terrassen.

De gevel aan de binnenplaats werd in baksteen en veel meer gesloten uitgewerkt bovenop een betonnen sokkel waaronder zich de parkeergarage bevindt. Op de hoogste verdieping overkraagt een betonnen volume van een van de penthouses de binnenplaats. Niettegenstaande zijn utilitair karakter als toegang tot de garages en de hoofdtoegang tot de appartementen werd de binnenplaats ruimtelijk geboetseerd en als een volwaardige plek uitgewerkt.

Project Joremaaie (ontwerp 2012 - in opbouw)
Pal naast het vorige project Ham Residence, ontwierp CAAN architecten een kopgebouw met een commerciële plint en 23 appartementen. De locatie is fenomenaal langs de Leie én met zicht op Portus Ganda.
Het project is geen kopie of vederzetting van het eerder gerealiseerde Ham Residence, maar een nieuwe architectuur die inspeelt op zijn markante, zeer zichtbare plek.

Na het bezoek aan deze drie projecten verplaatsen we in ons met de wagen richting Gentbrugge. De voorkeur wordt gegeven om te car-poolen

Ten Huize Van CAAN Architecten

Foto: CAAN Architecten, Project Joremaaie Ham Blekersdijk

16u00 bezoek project Waterfront (2014-2015)
locatie: Hoek Waterkluiskaai - Grote Wede, 9040 Sint-Amandsberg.
Net buiten de stadsring langs de Schelde ontwikkelde Immogra een volledig nieuwe wijk gelegen in groene omgeving en op fietsafstand van centrum Gent. De werken van de Waterfront -site naderen hun voltooiing. In deze wijk ontwierp CAAN architecten twee volumes op de hoek van de Waterkluiskaai en de Grote Wede.

Op deze plek zal CAAN architecten een korte toelichting geven over het project Waterfront

Ten Huize Van CAAN Architecten

Foto: CAAN Architecten, Waterkluis

16u30 bezoek project Den Draad
locatie: Kleemburg 1, 9050 Gentbrugge.
Den Draad is een duurzaam woonproject van 4,5ha in héél véél groen. Het project is gelegen op amper 2 km van de nieuwe Stadshal van Gent. De ontwikkeling is in handen van Re-vive, Re-Vive werd in 2009 opgericht door Nicolas Bearelle en Piet Colruyt, met als gemeenschappelijk doel een moedig antwoord te bieden op een maatschappelijke vraag naar kwalitatieve & betaalbare woonbuurten, zonder de resterende groenruimte daarbij aan te snijden. Re-Vive investeert in de duurzame transformatie van oude industriële sites.

In deze leefwijk werden in september 2012 de eerste 5 passiefwoningen voor jonge gezinnen opgeleverd (ontwerp BURO II&ARCHI+I architecten), met elk een privatieve tuin, alsook een splinternieuw, energiezuinig, hoekgebouw met daarin kantoren op het gelijkvloers, een bijhorende studio en een afzonderlijke duplex erboven met ruim terras.

De twee appartementsgebouwen waarin re-vive op het gelijkvloers huisvest, is ontworpen door HUB-architecten.

De tweede fase omvatte 28 eengezinswoningen gaande van energiezuinig tot volledig passief. Voor deze woningen tekenenden CAAN Architecten samen met BURO II & ARCHI +I de plannen.

De derde fase, die eveneens energiezuinige en passiefwoningen omvat zijn ontworpen door Denc!-studio en Weysen & De Baere.

Kortom een schitterende site waar CAAN Architecten haar aandeel aan ons toelicht.

voor meer info zie ook: http://www.dendraad.be

17u30 bezoek architectenkantoor en afsluitende drink
locatie: Krijgslaan 38, 9000 Gent

Nabespreking bij een drankje aangeboden door de gastheren.

Deze Ten Huize Van wordt exclusief gesposord door Wienerberger.

Ten Huize Van CAAN Architecten

Lees meer

Foto's Ten Huize Van CAAN Architecten

Vorige activiteiten