achtergrond

Agenda

Laatste tickets voor het gesprek tussen Vlaams Bouwmeester Eric Wieers en de Nederlandse Rijksbouwmeester Francesco Veenstra! 21 apr.

Laatste tickets voor het gesprek tussen Vlaams Bouwmeester Eric Wieers en de Nederlandse Rijksbouwmeester Francesco Veenstra!

BVA Meet and greet Dakverdieping van de BP-building

Bij deze herinneren we u nog even aan ons evenement: Gesprek tussen Vlaams Bouwmeester Eric Wieers en de Nederlandse Rijksbouwmeester Francesco Veenstra op donderdag 21 april om 19u. Boek snel de laatste beschikbare tickets via onze website.

Met ‘De erfenis van Leo Van Broeck’ heeft BvA in februari 2020 de vorige Vlaams Bouwmeester uitgewuifd. Zijn gepassioneerd pleidooi voor een dringende koerswijziging ook bij de architecten heeft ons aangezet tot een belangrijke herbronning van onze organisatie. We verkozen een nieuwe raad van bestuur en plaatsten de ‘Verklaring van Davos’ (2018) in het centrum van onze denkoefeningen en activiteiten.  Covid 19 was een irritante spelbreker bij het organiseren van activiteiten, maar gaf ons tijd voor wat bezinning. Voortaan hanteren we de Zwitserse brochure ‘Eight criteria for a high–quality Baukultur’ als onze belangrijkste leidraad en referentiekader voor onze activiteiten. We focussen op meer studie en onderzoek en willen dieper ingaan op best practices, om zo het architectenberoep te herdefiniëren en op te waarderen.

Wie door Vlaanderen en Nederland rijdt stelt vast dat er verschillend met ruimte wordt omgegaan. In Vlaanderen is intussen bijna geen open ruimte meer te bekennen. Het verhaal van beide Bouwmeesters zal alleen al vanuit dit oogpunt zeer verschillend zijn. Maar ook de maatschappelijke en politieke context is nauwelijks vergelijkbaar.

De uitnodiging van de beide Bouwmeesters Veenstra en Wieërs, heeft dus niet tot doel om beide benaderingen met elkaar te vergelijken, maar eerder om een beter beeld te krijgen van de complementariteit van de diverse inspanningen die momenteel geleverd worden. Interessant kan ook de confrontatie worden met de ideeën en de aanpak van de vorige Vlaams Bouwmeester. Uit interviews weten we dat beide Bouwmeesters zeer begaan zijn met de actuele maatschappelijke thema’s als een inclusieve samenleving en een duurzaam gebruik van de schaarse ruimte. Maar ook de andere criteria van een voorbeeldige Baukultur zullen zeker aan bod komen.

Francesco Veenstra is een Nederlandse architect en sinds 1 september 2021 Rijksbouwmeester en voorzitter van het College van Rijksadviseurs. Sinds 2017 is hij partner bij Vakwerk Architecten. Veenstra is opgeleid aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Hij werkte tweeëntwintig jaar bij Mecanoo. In 2017 was hij een van de oprichters van Vakwerk Architecten in Delft waarvan hij sedertdien partner is. Voorts is hij sinds 1 juli 2019 voorzitter van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

In augustus 2020 nam Erik Wieërs de functie van Vlaams Bouwmeester op in opvolging van Leo Van Broeck. Erik Wieërs is architect en medeoprichter van het Antwerpse bureau Collectief Noord architecten. Erik Wieërs studeerde in 1987 af als architect aan de Universiteit Antwerpen (UA) en in 1991 als licentiaat wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Brussel.

Hij is als hoofddocent architectonisch ontwerpen verbonden aan de faculteit Ontwerpwetenschappen van de UA. Hij was stichtend vennoot van Huiswerk architecten.

De moderator van de avond is Luc Eeckhout hij is architect, stedenbouwkundige en mede-oprichter van evr-architecten. Hij is één van de pioniers in duurzaam bouwen in Vlaanderen. 

We verwelkomen je vanaf 19u.

Het programma:
19u Ontvangst en aperitief
19u30 Start debat
21u Walking dinner

Het einde is voorzien om 23u.

Waar:
Dakverdieping van de BP-building:
Jan Van Rijswijcklaan 162
2020 Antwerpen

Met steun van
Bulex
Foamglas
Modular
Reynaers
Soprema

Foto's Laatste tickets voor het gesprek tussen Vlaams Bouwmeester Eric Wieers en de Nederlandse Rijksbouwmeester Francesco Veenstra!

Vorige activiteiten