achtergrond

Agenda

B-architecten met projectbezoek aan Mundo-a en het scoutshuis 4 mei

B-architecten met projectbezoek aan Mundo-a en het scoutshuis

BVA Meet and greet B-architecten

Foto: B-architecten

Bezoek met BVA het bureau van B-architecten en krijg een rondleiding in Mundo-a en het Scoutshuis.

B-architecten is een platform dat zoekt naar verrassende ruimtelijke oplossingen met levenskwaliteit en duurzaamheid als doel

B-architecten, opgericht in 1997 door Evert Crols, Dirk Engelen en Sven Grooten is een multidisciplinair team van ontwerpers, architecten, stedenbouwkundigen en ingenieur-architecten die zich bezig houden met architecturale en stedenbouwkundige projecten. Ze zijn gevestigd in Brussel en Antwerpen en werken aan projecten in diverse domeinen: woningbouw, kantoren, winkels en hun inrichting, publieke gebouwen, openbare ruimte, …

Eén van de uitgangspunten is de koppeling van architectuur met andere disciplines.

Tien jaar na de start van B-architecten richtten Evert Crols, Dirk Engelen en Sven Grooten samen met Sebastiaan Leroy B-bis architecten op. B-bis architecten ontwikkelt zich als ontwerpbureau dat zich toelegt op particuliere architectuurprojecten, interieuropdrachten, winkel- en meubelontwerp.

Vandaag is B-architecten & B-bis een 50-koppig team van architecten, ingenieur-architecten, stedenbouwkundigen en interieurvormgevers.

Op vrijdag 4 mei kunt U nader kennismaken met de methodologie van het team en kunt u twee van hun projecten bezoeken. We ronden af met een drankje.

B-architecten met projectbezoek aan Mundo-a en het scoutshuis

Foto: B-architecten, Mundo-a.

Mundo-a:
Op de site gelden heel wat beperkende randvoorwaarden: er bevinden zich de nooduitgangen van de metro en het achterliggende Eco-huis dient steeds bereikbaar voor hulpdiensten en leveringen te zijn. Daarom is het nieuwe kantoorgebouw vormgegeven als een brug die de hele site overspant.

Hierdoor ontstaat er een 6m hoge vrije ruimte die als een overdekt plein toegang biedt aan het Ecohuis, het Ecocafé en het nieuwe kantoorgebouw Mundo-a. De overspanning gebeurt door 3 gelamelleerde houten vakwerkliggers die steunen op betonnen scheiwanden. Volgens de traveematen van de vakwerkliggers kunnen op de kantoorniveaus lichte wanden vrij geplaatst worden. Op elke verdieping worden ruim voldoende gemeenschappelijke ontmoetingsplekken voorzien voor de verschillende gebruikers van het complex.

De gevels zijn afgewerkt met groengekleurde keramische dakpannen. Er wordt passief buitenschrijnwerk met drievoudige beglazing geplaatst. In het binnengebied is een tuinpaviljoen ingeplant. Dit is een polyvalente ruimte en bevat een ontmoetingsruimte en de gemeenschappelijke bergruimtes voor de verschillende gebruikers van de site.

Het Mundo-a kantoorgebouw voldoet aan alle nieuwste inzichten van ecologische en ethische duurzaamheidseisen. Daarom is er zoveel mogelijk gewerkt met materialen die door een duurzame instelling gelabeld zijn.


opdrachtgever:            Ethical Property Europe nv
locatie:                         Antwerpen
type:                             Kantoorgebouw
oppervlakte:                 2.273 m2
project team:                B-architecten
status:                          in uitvoering

B-architecten met projectbezoek aan Mundo-a en het scoutshuis

Foto: Ilse Liekens, scoutshuis - B-Architecten.

Het Scoutshuis:
Het Scoutshuis is het nieuwe hoofdkwartier van Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw.  Een voormalig kantoorgebouw is herbestemd tot een publiek gebouw dat het administratieve hart van de vereniging, een jeugdhotel, vergaderaccommodatie voor de eigen leden en externe organisaties, de Hopperwinkel en een conciërgewoning bevat.

Met minimale ingrepen en beperkte middelen is het bestaande kantoorgebouw gerenoveerd.  De bestaande verticale circulatiekern is behouden.  Door de zorgvuldig gepositioneerde raamopeningen is de introverte noodtrap een open trappenhuis geworden.

Op strategische plekken zijn de verdiepingen verticaal aan elkaar geschakeld via ronde vides of ruime spiltrappen.  Deze informele verbindingen zorgen voor plekken waar de verschillende gebruikers (hotelgasten, vrijwilligers, bezoekers, scoutsleden, eigen personeel, … ) van het Scoutshuis elkaar kunnen ontmoeten.

Een nieuwe houten structuur is aan het gebouw toegevoegd.  Aan de Wilrijksstraat vormt deze de inkomzone en de etalage van het Scoutshuisl.  Op de kopgevel is vormt de houten structuur een uitkijktoren met grote terrassen.

De ruimtes in het Scoutshuis kunnen door de gebruikers net als een kampplaats vrij ingericht worden : de gasten van het hotel kunnen vrij de positie van de bedden en lampen veranderen, de vergaderzalen kunnen vrij ingericht worden …  Alle vloeren en wanden in het scoutshuis zijn bekleed met dennenmultiplex.

Op het dak van de bestaande ondergrondse parking is een gemeenschappelijke tuin voor alle gebruikers van het Scoutshuis.  Deze buitenruimte zal vooral gebruikt worden als ontmoetingsplek in het groen.

opdrachtgever:            Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw
locatie:                         Antwerpen
type:                             kantoorgebouw
oppervlakte:                 4.970 m2
project team:                B-architecten
oplevering:                   december 2015

PROGRAMMA:

  • 14u00 – 14u20: onthaal
  • 14u20 - 15u20: lezing over het bureau, haar methodologie, haar referentieprojecten
  • 15u20 – 15u30: wandeling van B-architecten naar Mundo-a
  • 15u30 - 16u00: projectbezoek Mundo-a
  • 16u00 – 16u15: wandeling van Mundo-a naar Scoutshuis
  • 16u15 – 17u00: projectbezoek Scoutshuis
  • 17u00 – 18u00: afsluitende drink Scoutshuis
Lees meer
Inschrijven
Gegevens

Datum: vrijdag 4 mei 2018 om 12u00

Locatie: B-architecten  Borgerhoutsestraat 22, 2018 Antwerpen

Prijs: BVA-lid gratis / Niet-lid 20,00 €

Aantal deelnemers: Maximum 25

Foto's

Archief