achtergrond

Agenda

Opleidingssessie voor architecten - Praktijkervaring met bamboe 3 okt.

Opleidingssessie voor architecten - Praktijkervaring met bamboe

Ecostore Melle

Foto's Opleidingssessie voor architecten - Praktijkervaring met bamboe

Verslag

Verslag BVA HUM ‘Praktijkervaring met bamboe’

Wie benieuwd was naar de mogelijkheden van bamboe in hedendaagse architectuur, kon in de reeks ‘Handen uit de Mouwen’ van BVA bamboe als constructiemateriaal in ruwbouw- en afwerkingsfase ontdekken op zowel theoretisch als praktisch niveau.

Eerst gaf Bamboe expert dr. ir. Pablo van der Lugt, head of sustainability & innovation bij Moso, een overzicht van de toepassingsmogelijkheden van bamboe, voorgesteld als het nieuwe snelgroeiende alternatief voor hardhout. Hij ging daarbij dieper in op de het productieproces, de duurzaamheid (ecologie, CO2 voetafdruk, bijdrage LEED & BREEAM, etc.) en op de laatste innovaties met bamboe. Het houten alternatief vindt onder andere toepassing in meubels, raamprofielen, kolommen en liggers, deuren, binnen- en buitenafwerking van vloer, muur, plafond en zelfs gekromde oppervlaktes. Dit werd allemaal geïllustreerd met afbeeldingen van bamboe in verschillende architectuurprojecten.

Vervolgens kwam het uitgebreide praktische gedeelte aan bod. Verdeeld in kleinere groepen en onder professionele begeleiding kreeg iedereen de kans om mee te werken aan een bamboeconstructie en een industriële vloer in bamboe.

Jan Detavernier van Baboom en Sven Mouton van CRU architecten zorgden voor de begeleiding van de opbouw van een bamboeconstructie. Hierbij vertelden ze over hun praktijkervaring in Brazilië en België, waarbij zowel de sterkte van het materiaal in een structuur als de buigzaamheid van het materiaal in een sculptuur goed benut worden.

Onder leiding van Moso kregen de deelnemers de kans om de verschillende stappen van de plaatsing van een industrievloer uit te voeren. De vloerdelen zijn in feite matjes waarin korte, massieve bamboestrips samengebonden zijn met tape. De sessie begon met het vol verlijmen van de bamboestrips op een ondervloer. Nadat de lijm is uitgehard, kon de vloer in drie fases worden geschuurd. Na plaatsing vraagt een houten vloer natuurlijk onderhoud, dus werd de vloer ingewreven met olie van Woca. Zo ontstond een houten industievloer met een uitzonderlijke look.

Zowel vooraf, tijdens de pauze als na de praktische uitvoering konden de deelnemers vragen stellen en napraten bij een drankje en een broodje.

Met dank aan Ecostore voor het ter beschikking stellen van de locatie en de catering en alle sprekers, begeleiders en deelnemers voor hun enthousiasme.

Jona Van Steenkiste voor BVA

Vorige activiteiten