achtergrond

Agenda

Werfbezoek Artesis Plantijn Hogeschool 10 okt.

Werfbezoek Artesis Plantijn Hogeschool

Campus Spoor Noord - Antwerpen

Foto's Werfbezoek Artesis Plantijn Hogeschool

Verslag

BVA BEZOEKT NIEUWE CAMPUS ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL

Op 10 oktober organiseerde BVA een bezoek aan de werf van Campus Spoor Noord, de nieuwe campus van de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen.

Met dit nieuwe project krijgt Antwerpen er een ijkpunt bij. Het markante campusgebouw op de kop van Spoor Noord vormt immers, samen met de fietsersbrug, een nieuwe poort tot de stad en wordt zo de noordelijke tegenpool van het nieuwe justitiepaleis aan de zuidelijke kant van de Leien.

Na een inleidende situering door Dirk De Cuyper, directeur patrimonium en facilitaire diensten van de Artesis Plantijn Hogeschool, kwam de ontwerper, Patrick Lootens, zaakvoerder van Poponcini & Lootens, ir. architecten aan het woord. Hij vertelde over de uitgangspunten van het ontwerp en de factoren die wellicht maakten dat het ontwerp uit de inzendingen voor de wedstrijd gekozen werd. Vervolgens toonde ingenieur Geert Devolder, van stabiliteitsbureau Groep D, het concept van de structuur die hij voor het ontwerp, met ondermeer een 26 m uitkragende vloerconstructie, uitwerkte. Tenslotte was er het verslag van Jef De Saeger, projectleider van Interbuild over de wijze waarop één en ander werd omgezet in een gebouw van staal en beton.

Na de voordrachten werden groepen gevormd die onder begeleiding van vertegenwoordigers van bouwheer, aannemer en architecten door de werf geleid werden. Er werd afgesloten met een netwerkmoment, waarbij ook een bezoek kon gebracht worden aan de infostanden van de sponsorende bedrijven.

Vorige activiteiten