achtergrond

Nieuws

Actueel

VIBE CONGRES - de gezonde en veerkrachtige stad - 05/06 september 2019

VIBE CONGRES - de gezonde en veerkrachtige stad - 05/06 september 2019

11 jul 2019

Op donderdag 5 en vrijdag 6 september organiseren VIBE vzw en Odisee Hogeschool (KU Leuven) een nieuwe editie van het VIBE-congres te Gent.

Het centrale thema is ditmaal de gezonde en veerkrachtige stad. De klimaatdoelstellingen van 2050 staan voor de deur dus is het van enorm belang om onze woon- en leefkernen hierop voor te bereiden.

 

Tijdens het VIBE-congres ontdekt u hoe we op een toekomstgerichte manier kunnen omgaan met de uitdagingen die onze tijd kenmerken. Hoe integreren we pijlers als circulariteit, aanpasbaarheid, verbondenheid en gezondheid in onze steden en gemeenten? Zowel in binnen- als buitenland zijn er toonaangevende projecten die tot de verbeelding spreken én aantonen dat het weldegelijk anders kan. Denk bijvoorbeeld aan Bosco Verticale (Milaan), De Nieuwe Dokken (Gent), de Quantum Building (Gent), Tivoli Green City (Brussel), Houten (Nederland) of Masdar City (V.A.E.).

Een toekomstbestendig gebouw- of wijkontwerp is volgens ons cruciaal om de transitie naar klimaatneutrale gemeentekernen te bespoedigen. Als architect of ontwerper bent u dan ook het startpunt naar een toekomstgerichte samenleving waar esthetiek, creativiteit, leefbaarheid en duurzaamheid hand in hand gaan. Maar hoe kan u circulaire, aanpasbare en milieuverantwoorde ontwerpen realiseren? En hoe kan u een gebouw op een ecologische manier implementeren in zijn ruimtelijke en sociale omgeving? En welke milieuverantwoorde, hernieuwbare bouwmaterialen en -technieken zijn er momenteel op de markt beschikbaar? Tijdens het VIBE-congres komt u het allemaal te weten.

Toonaangevende namen die tijdens het congres present tekenen, zijn onder meer: architect en stedenbouwkundige Luc Eeckhout (evr-architecten/KU Leuven), experte duurzaam bouwen Mieke Vandenbroucke (VIBE vzw), architect Alexis Versele (BAST architects and engineers/KU Leuven), stedenbouwkundige Han Dijk (PosadMaxwan), bioloog Erik Rombaut (KU Leuven) en Gentse schepen Tine Heyse.

Het VIBE-congres biedt naast lezingen ook ruimte voor de vertaalslag naar de praktijk. Zo staan geleide bezoeken aan inspirerende projecten en realisaties in het Gentse op het programma. Luc Eeckhout en Trui Maes (CLT Gent) gidsen u langs de Bourgoyen, De Nieuwe Dokken, Tondelier, sociale woonwijk Malpertuus en andere innovatieve plekken. Tijdens een avondvullend debat laten we ook de Utrechtse stedenbouwkundige Han Dijk (PosadMaxwan) zijn licht werpen op toonaangevende projecten in binnen- en buitenland. Als stedenbouwkundige en architect vertrekt hij hiervoor vanuit zijn ideeën omtrent gezonde en natuurlijke verstedelijking.

De planning ziet er als volgt uit:

Donderdag 5 september

  • Keynote door architect en stedenbouwkundige Luc Eeckhout
  • Sessie 1: de natuurlijke stad
  • Sessie 2: de circulaire stad
  • Praktijkoefening
  • Debat met inleidende keynote door Han Dijk

Vrijdag 6 september

  • Bezoek aan praktijkvoorbeelden van circulaire stedenbouw
  • Bezoek aan praktijkvoorbeelden van natuurlijke en sociale stedenbouw

Meer informatie over het volledige programma, de sprekers en de inschrijvingen kan u op deze website terugvinden. Inschrijven kan hier.

Wanneer? Donderdag 5 en vrijdag 6 september 2019
Waar? Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent
Wat? VIBE-congres over gezonde en veerkrachtige steden

 

Nieuwsbrieven

BVA nieuws april 2019 - editie 02

BVA nieuws april 2019 - editie 02 30 apr 2019

BVA nieuws februari 2019 - editie 01

BVA nieuws februari 2019 - editie 01 28 feb 2019

BVA nieuws oktober 2018 - editie 05

BVA nieuws oktober 2018 - editie 05 11 okt 2018

BVA nieuws augustus 2018 - editie 04

BVA nieuws augustus 2018 - editie 04 17 aug 2018

Meer nieuws