achtergrond

Nieuws

Archief

Nieuwe uitdagingen voor architecten in 2018/ De architect en de wetgeving op handelspraktijken

Nieuwe uitdagingen voor architecten in 2018/ De architect en de wetgeving op handelspraktijken

12 feb. 2018

De Wetgeving op de Handelspraktijken werd al in mei 2014 van toepassing verklaard op de vrije beroepers, waaronder de architect. In deze wet werden nieuwe verplichtingen opgelegd inzake de informatieplicht t.a.v. de particuliere bouwheer (consument), de formulering van clausules in de overeenkomst en het herroepingsrecht bij de verkoop op afstand (De wet van 15 mei 2014 houdende invoeging van Boek XIV “Marktpraktijken en consumentenbescherming betreffende de beoefenaars van een vrij beroep” in het Wetboek van economisch recht en houdende invoeging van de definities eigen aan boek XIV en van de rechtshandhavingsbepalingen eigen aan boek XIV, in de boeken I en XV van het Wetboek van economisch recht. B.S. 30 mei 2014).

De Economische inspectie voert ondertussen ook controles uit op de naleving van deze bepalingen. De architect dient er dus voor te zorgen dat zowel de contracten als de website conform zijn en dit op straffe van geldboetes. 

In de architectuurovereenkomst is het van belang dat de volgende elementen opgenomen zijn:

  • De volledige benaming met rechtsvorm van het kantoor, adresgegevens met vermelding van het e-mailadres, de maatschappelijke zetel en het ondernemingsnummer;
  • De vermelding van inschrijving bij de Orde van Architecten met aanduiding van de provinciale raad waaronder men ressorteert en haar adres;
  • Een duidelijke omschrijving van de diensten die men zal leveren;
  • Het ereloontarief en een overzicht van de kosten;
  • De gegevens van de verzekeraar beroepsaansprakelijkheid met opgave van het polisnummer. Hierbij dient te worden opgemerkt dat ook het territoriale toepassingsgebied van de polis dient te worden vermeld. Dit verschilt van verzekeraar tot verzekeraar en is terug te vinden door samenlezing van de bijzondere en algemene polisvoorwaarden. Bij twijfel kan u best contact opnemen met uw verzekeringsmakelaar of verzekeraar.

Ook de website zal worden gecontroleerd. Naast de bovenvermelde gegevens dient deze ook een link naar het reglement van de beroepsplichten op de website van de Orde van Architecten te vermelden.

Inhoudelijk dient de architectuurovereenkomst de draagwijdte van de opdracht van de architect en de verplichtingen van de bouwheer ook helder uiteen te zetten. Bij twijfel zullen clausules geïnterpreteerd worden in het voordeel van de consument.

Ten minste kunnen de volgende clausules al worden toegevoegd:

  • De bouwheer erkent dat met de architect over het geheel van de in deze overeenkomst opgenomen bepalingen onderhandeld werd.
  • De verplichting van de architect is een middelenverbintenis waarbij de bouwheer een fout in hoofde van de architect dient te bewijzen.

Tenslotte m.b.t. het herroepingsrecht. Dit impliceert dat de bouwheer zijn beslissing kan herzien binnen de 14 dagen na ondertekening van de overeenkomst buiten het kantoor van de architect bv. thuis bij de bouwheer of per e-mail.

De architect doet er dus in dat geval goed aan om ofwel te wachten met het aanvangen van prestaties tot de herroepingstermijn verstreken is ofwel om van de bouwheer een uitdrukkelijke verzaking aan het herroepingsrecht te verkrijgen.

Werd er geen informatie omtrent het herroepingsrecht verstrekt, dan wordt de herroepingstermijn verlengd tot maar liefst 12 maanden, hetgeen zeer verregaand is. De bewijslast rust op de architect.

De volgende clausules kunnen daarom worden ingelast in de overeenkomst:

  • De bouwheer heeft het recht om deze overeenkomst binnen de 15 dagen te herroepen.
  • De bouwheer erkent uitdrukkelijk dat hij de onmiddellijke start van de overeenkomst wenst en verzaakt aan het herroepingsrecht.

Bijdrage door: CEA Belgium - verzekeringsmakelaar voor de architect

Meer nieuws