achtergrond

Nieuws

Archief

Architecten vragen eerlijk loon naar werk

Architecten vragen eerlijk loon naar werk

8 jun. 2016
beroep van architect is veel zwaarder dan verwacht

Ondanks de perceptie achter de vele glamoureuze bouwprojecten verdient de architect achter die architecturale pareltjes amper een aalmoes. Dat meldt De Morgen op basis van een grootscheeps onderzoek van de KU Leuven. Daaruit blijkt dat de workload van de architect in werkelijkheid een pak hoger ligt dan algemeen wordt aangenomen.

De gemiddelde erelooncommissie van een architect bedraagt 8 procent bij een nieuwbouw, en 12 procent bij een renovatie. Afgezet tegen een gangbaar budget van 300.000 euro voor een nieuwbouwwoning en 150.000 euro voor een renovatie, goed voor een ereloon van respectievelijk 24.000 en 18.000 euro. Tegen een gemiddelde van zowat 503 manuren komen we uit op een uurloon van 47 euro voor nieuwbouw en 36 euro per uur voor renovatie. En dit zijn brutobedragen.

Architect-urbanist Johan Rutgeerts: "Wat iedereen in het vak al langer aanvoelde, is door de studie eigenlijk eens objectief in kaart gebracht. Dit is een beroep met veel volumes, prestige en grote getallen. Maar van die grote getallen blijft niks over een keertje je afzakt tot bij de architect zelf."

En het is heus niet zo dat de grote namen zoveel beter af zijn, zegt Christoph Grafe, directeur van het VAI. "Wij zijn geen beroepsvereniging, maar eerder actief binnen het meer culturele aspect van de architectuur. En dat debat is ook van toepassing op de architecten die vandaag bijvoorbeeld in Venetië getoond worden. De kern luidt: de regels waarmee de erelonen worden bepaald, zijn te beperkt en achterhaald. Maar bovendien worden die regels dan ook nog eens frequent niet nageleefd.

Tekst: De Morgen

Lees meer: getuigenis van drie ondernemers

Meer nieuws