achtergrond

Agenda

26/02 - Werfbezoek Havenhuis 26 feb

26/02 - Werfbezoek Havenhuis

Kerkschip Sint Jozef

Foto: BAM

Deze activiteit is VOLZET, u kan zich niet meer inschrijven.

Op vrijdagnamiddag 26 februari bezoekt BVA het havenhuis, de nieuwe hoofdzetel van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, van de hand van het Britse architectenbureau Zaha Hadid Architects. Deze exclusieve werfrondleiding in samenwerking met Port of Antwerp en Interbuild wordt begeleid door een architectuurgids en biedt een unieke blik achter de schermen van dit prestigieuze project.

Programma:

11u30: registratie en broodjeslunch in 'Kerkschip Sint Jozef' (Houtdok 25A Haven 25 - 2030 Antwerpen)

13u00: rondleiding Havenhuis door architectuurgids arch. Natacha Van de Peer

15u00: terugkeer naar 'Kerkschip Sint Jozef' voor nabespreking van het bezoek bij een hapje en een drankje

17u00: einde

Opgelet: deelnemers dienen zelf werfschoenen mee te brengen. Helmen en fluovestjes worden ter plaatse ter beschikking gesteld.

Deze activiteit wordt gesponsord door Schüco.

Lees meer

Foto's 26/02 - Werfbezoek Havenhuis

Verslag

Auteur tekst: Lize Evens - Architectura

Werfbezoek Havenhuis Antwerpen door BVA

Afgelopen vrijdag bezochten Architectura de werf van het Havenhuis in Antwerpen. Deze rondleiding werd georganiseerd door de Beroepsvereniging voor Architecten (BVA). Na een gezellige broodjeslunch op het authentieke Kerkschip Sint-Jozef werden we verwacht in de werfkeet van het Havenhuis. Architectuurgids Natacha Van de Peer vertrouwde ons toe dat dit de laatste groep is die binnen mag, veel binnenwanden staan immers al. Ze start met een korte geschiedenis van de brandweerkazerne, die nu het onderste gedeelte van het Havenhuis vormt. Deze is geïnspireerd op het Hanzehuis, het onderkomen van Oost-Europese handelaren. Gebouwd door dezelfde architect als het stadhuis, Cornelis Floris De Vriendt, werd het in de 19e eeuw verwoest door een brand. Op die plek staat nu het Museum aan de Stroom (MAS). De brandweerkazerne door architect Alexis van Mechelen werd een kopie van het Hanzehuis. Een brand in de lente van 1954 verwoestte de daken, enkel het onderste gedeelte is nog origineel. De functie als kazerne raakte ook uitgeput, omdat met de uitbreiding van de haven verschillende grote bedrijven een eigen brandweerdienst voorzagen.

Daarom werd in 2007 een wedstrijd uitgeschreven voor de bouw van een nieuw Havenhuis. Van de 100 deelnemers werden er vijf geselecteerd. Ter vergelijking, bij het MAS stelden zich 50 kandidaten. Uit deze vijf kandidaten koos de jury voor Zaha Hadid Architects. Gemotiveerd door de iconische meerwaarde en internationale uitstraling, maar ook omdat het ontwerp het bestaande (en beschermde) gebouw vrijwaart. Natacha Van de Peer voegt toe dat iedereen er een schip in ziet, terwijl dit nergens in de conceptnota vermeld is. Al zien sommigen er ook een sprinkhaan in. De diamanten vorm van de bovenbouw is wel intentioneel. Uitzonderlijk aan dit project is dat opdrachtgever Port of Antwerp nog een eigen controlebureau inschakelde tijdens de uitwerking van het project. Het nieuwe volume bestaat uit 6 modules van samen 1500 ton. Ze werden per schip aangeleverd en namen telkens 1,5uur in beslag om te hijsen. De gebruikte kraan werd apart gefundeerd. Naast al het hijswerk, nam het vastzetten nog een volledige dag in beslag.

Met een video gids Natacha Van de Peer ons door de opbouw van het project. Onder het nieuwe voorplein komt een parkeergarage met fietsenstalling, ze krijgt een aparte ingang. Muren en plafond zijn glad afgewerkt, nergens steekt een overbodige buis uit de muur. Erg kenmerkend voor Zaha Hadid, tot de kleinste details toe moet alles kloppen. In de kelderverdieping van het bestaande gebouw kwam extra fundering, met in de vier hoeken telkens een archiefruimte. De keukenlift brengt goederen naar de restaurantverdieping, op de zesde etage. De brandtrap, die ook de hele betonnen voorpoot in beslag neemt, komt op dit niveau uit. Op het gelijkvloers zijn het atrium en de leeszaal toegankelijk voor het publiek. De panoramische liften in de originele droogtoren zijn opgehangen aan de bovenbouw. De glazen dakstructuur van het atrium is enkel toegankelijk voor onderhoudswerken, de afwatering ervan zal via de originele waterpijp gebeuren. Het patroon van deze dakstructuur komt terug op de vloer in het atrium. Op de eerste verdieping bevinden zich aan de oost- en westkant twee landschapskantoren met in de hoeken telkens kleine vergaderruimtes voor een drietal personen. De tweede verdieping slaat Natacha Van de Peer over, dat is immers een perfecte kopie van de eerste. In de gangen komt de kenmerkende detaillering van Zaha Hadid terug, de lichtarmaturen zijn ingewerkt in de plafond. Alleen in de landschapskantoren deed ze een opvallende ingreep, die op heel wat gemompel kan rekenen. Boven het gangpad kwam een klein verlaagd plafond dat aan de zijkant openblijft. Zo zijn alle voorzieningen zichtbaar. De derde verdieping telt vooral vergaderzalen en een dokterspraktijk. Ook de verschillende koffieruimtes zijn van Hadid’s hand.

Vervolgens naar de brug, die bovenop de voorpoot staat. Voor het plafond hiervan werden uitsparingen voor lichtarmaturen al mee gegoten in de bekisting. Het hele stuk werd bovendien ter plaatste gegoten. Een verdieping hoger, de zesde ondertussen al, komt de keuken, een bedrijfsrestaurant en een auditorium. Dat loopt over in de zevende verdieping. Waar ook nog enkele kantoren en vergaderzalen liggen. De bovenste verdieping kreeg tot slot nog enkele kantoren mee, geconcentreerd rond lift en trap. Iedereen stond ondertussen al te popelen om het gebouw te bezoeken, maar eerst kwam Frans van Rompaey van Schüco nog een woordje uitleg geven. Over de verschillende prototyperingen voor de gevel en uitgebreide berekeningen die nodig zijn om de gevel stabiel te maken. In het testcentrum van Schüco nabij Bielefeld moesten de nieuwe ramen uitvoerige tests doorstaan. De uiteindelijke ophanging gebeurt met een kadersysteem, dat een viertal driehoeken bevat. Ze worden dan volledig horizontaal omhoog getrokken. Hij voegt trots toe dat in het hele proces slechts drie ruiten sneuvelden.

Tijd om een helm op te zetten, veiligheidsschoenen en fluorescerend hesje aan te trekken. Helemaal klaar om de werf op te gaan. Iedereen kijkt zijn ogen uit en neemt gretig foto’s. Over het kleine open vals plafond in de landschapskantoren is iedereen eens dat het binnen vijf jaar dicht zal zijn. Teveel stof, te storend voor de werknemers. We klimmen met de brandtrap tot aan het balkon. Prachtig uitzicht over de haven en Antwerpen. Daarna lopen we verder de bovenbouw in. De diamanten structuur van de gevel is langs de binnenkant goed zichtbaar. Na ongeveer een uurtje keert de hele groep terug naar Kerkschip Sint-Jozef voor een hartverwarmend kopje soep.

Archief

Studienamiddag Sociale Huisvesting: opwaardering van verouderd patrimonium
Studienamiddag Sociale Huisvesting: opwaardering van verouderd patrimonium 8 nov 2019
BVA Game changers
Lunch en namiddagprogramma 11 oktober
Lunch en namiddagprogramma 11 oktober 11 okt 2019
BVA Prime projects
Bezoek aan de gebouwen van de Europese Raad
Bezoek aan de gebouwen van de Europese Raad 11 okt 2019
BVA Prime projects
fotos
BVA Archigoldcup Gent
BVA Archigoldcup Gent 8 aug 2019
BVA Archigoldcup
Handelsbeurs Antwerpen
Handelsbeurs Antwerpen 28 jun 2019
BVA Prime projects
fotos
13 juni 2019 - architectuur(fiets)uitstap Mechelen i.s.m. AMO
13 juni 2019 - architectuur(fiets)uitstap Mechelen i.s.m. AMO 13 jun 2019
AMO & BVA
15/05/2019 Algemene vergadering BVA - uitnodiging werkelijke leden
15/05/2019 Algemene vergadering BVA - uitnodiging werkelijke leden 15 mei 2019
BVA Algemene vergadering
Architect@work 2019 - seminarie 10 mei- BVA/KBKW- Julien De Smedt - JDS Architects
Architect@work 2019 - seminarie 10 mei- BVA/KBKW- Julien De Smedt - JDS Architects 10 mei 2019
Architect@work
Architect@work
Architect@work 10 mei 2019
Architect@work
Architect@work
Architect@work 9 mei 2019
Architect@work
Werfbezoek Diamond Building - Asymptote Architects (ontwerp)  & Bontinck A&E (opvolging)
Werfbezoek Diamond Building - Asymptote Architects (ontwerp) & Bontinck A&E (opvolging) 2 apr 2019
BVA Prime projects
DMOA Architects
DMOA Architects 22 mrt 2019
BVA Meet and greet
NEGOTIATIE ARCHITECTUUROVEREENKOMST + ONDERBOUWING ERELONEN
NEGOTIATIE ARCHITECTUUROVEREENKOMST + ONDERBOUWING ERELONEN 27 feb 2019
BVA Pro
11/02/2019 BVA RECEPTIE MET LEZING DOOR PETER VERMEULEN VAN RINGLAND
11/02/2019 BVA RECEPTIE MET LEZING DOOR PETER VERMEULEN VAN RINGLAND 11 feb 2019
RECEPTIE
fotos
LOTING - BVA Archigoldcup Antwerpen editie 2019
LOTING - BVA Archigoldcup Antwerpen editie 2019 13 dec 2018
BVA Archigoldcup
BVA SPONSOREVENT 2019
BVA SPONSOREVENT 2019 12 dec 2018
BVA SPONSOREVENT
NEGOTIATIE ARCHITECTUUROVEREENKOMST + ONDERBOUWING ERELONEN
NEGOTIATIE ARCHITECTUUROVEREENKOMST + ONDERBOUWING ERELONEN 4 dec 2018
BVA Pro
Brandpreventie: nieuwe wetgeving brandveiligheid
Brandpreventie: nieuwe wetgeving brandveiligheid 29 nov 2018
BVA Pro
Archislim editie Gent
Archislim editie Gent 28 nov 2018
BVA Archislim
fotos
De verplichte verzekering voor 10-jarige aansprakelijkheid, aannemers en architecten eindelijk of helaas op gelijke voet
De verplichte verzekering voor 10-jarige aansprakelijkheid, aannemers en architecten eindelijk of helaas op gelijke voet 26 nov 2018
BVA Pro
Praktische leidraad voor architecten: ingedeelde inrichtingen of activiteiten en het omgevingsloket
Praktische leidraad voor architecten: ingedeelde inrichtingen of activiteiten en het omgevingsloket 20 nov 2018
BVA Pro
De verplichte verzekering voor 10-jarige aansprakelijkheid, aannemers en architecten eindelijk of helaas op gelijke voet
De verplichte verzekering voor 10-jarige aansprakelijkheid, aannemers en architecten eindelijk of helaas op gelijke voet 23 okt 2018
BVA Pro
Praktische leidraad voor architecten: ingedeelde inrichtingen of activiteiten en het omgevingsloket
Praktische leidraad voor architecten: ingedeelde inrichtingen of activiteiten en het omgevingsloket 18 okt 2018
BVA Pro
Praktische leidraad voor architecten: ingedeelde inrichtingen of activiteiten en het omgevingsloket
Praktische leidraad voor architecten: ingedeelde inrichtingen of activiteiten en het omgevingsloket 5 okt 2018
BVA Pro
De verplichte verzekering voor 10-jarige aansprakelijkheid, aannemers en architecten eindelijk of helaas op gelijke voet
De verplichte verzekering voor 10-jarige aansprakelijkheid, aannemers en architecten eindelijk of helaas op gelijke voet 24 sep 2018
BVA Pro